Имоти по Черноморието може да бъдат разрушени

Имоти по Черноморието може да бъдат разрушени

С ниските цени на жилищата и приятния си климат България се превърна в една от най-търсените дестинации за британци, които търсят свое собствено  “слънчево място". Но снощи те получиха предупреждение добре да си правят сметката преди да купуват заради опасения, че може да изливат парите си в домове, които ще бъдат разрушени, пише в петък британският в. “Дейли мейл”, цитиран от сайта Kafene.net.

Природозащтници влязоха в остър спор със строителни предприемачи на петзвезден курорт с името “Златна Перла", построен в българския природен парк Странджа. Няколко британци вече са инвестирали в това място, което ще има 120 апартамента, плувни басейни, ресторанти и свой собствен плаж.

Но от Световния фонд за дивата природа WWF са убедили властите да отнемат разрешителното за строеж. Организацията твърди, че е нарушено законодателството на ЕС, което забранява да се строи в резервати. От WWF са изпратили писмо и до Европейската комисия, с което я молят да се намеси и да нареди комплексът да бъде разрушен. Вчера (четвъртък) от фонда предупредиха, че “Златна Перла" не е единственият комплекс с интерес от страна на чужди инвеститори, който може да бъде сринат от булдозерите.

Въпроси се задават и за други новопостроени имоти по Черноморското крайбрежие и в популярния местен ски курорт Банско.

“Изгодните" български имоти се продават много евтино в сравнение с Великобритания, където средната цена за къща е 200 хиляди паунда. В България жилище може да се купи за 40-50 хиляди паунда, като от купувачите обикновено се иска да оставят 30% депозит, за да си запазят дадения имот, пише “Дейли мейл”.

Тина и Лий Смит от Саутенд са си купили като инвестиция апартамент за 50 хиляди паунда в “Златна Перла".

“Мислехме, че след влизането на България в ЕС той ще стане по-скъп, но май разпоредбите на ЕС сега заплашват целия комплекс", казва 44-годишната г-жа Смит. Друга инвеститорка, Кярълайн Оконър, споделя, че е доста разтревожена. “Става дума за много пари и не искам да ги загубя", посочва тя.  

Разположената в лондонския квартал Килбърн фирма "E&D" е сред трите агенции, които предлагат на британски купувачи жилища в “Златна Перла". Мениджърът на фирмата Анатоли Иванов казва, че неговата компания е помогнала на 20 или 30 британци да си купят апартаменти в комплекса, който е бил почти завършен когато е избухнал скандалът. Според него инвеститорите не трябва да се притесняват за парите си. Иванов се надява, че строежът ще  бъде приключен. “Не смятам, че нашите клиенти трябва да се безпокоят - договорът им разрешава да си поискат парите, които са дали".

Но Стюарт Лоу, управителен директор на фирмата “Assetz", специализирана в инвестиции в недвижими имоти, предупреждава купувачите да бъдат изключително внимателни. “Не вярвайте, че всеки нов пазар е безопасен - важното е с кого си имате работа", казва  той.

Споделяне

Още от Имоти

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?