Имотите да се облагат с годишен данък „застраховане”

Имотите да се облагат с годишен данък „застраховане”

Собствениците на недвижими имоти да се облагат с данък, приходите от който да постъпват във фонд за отстраняване на щетите от природни бедствия. Това предложиха застрахователни компании в понеделник на кръгла маса за управлението на катастрофичните рискове в България.

Притежателите на имоти биха могли да плащат годишно допълнителен данък от един промил върху данъчната оценка, който ще се събира от Националната агенция за приходите и ще се внася в така наречения катастрофичен пул, обясни председателят на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Орлин Пенев.

Идеята за създаването на пула не е нова, нито е ново предложението за въвеждането на някаква форма на задължително имуществено застраховане, но след зачестилите случаи на природни бедствия и нанесените поражения на домове и имущество тя става особено актуална, подчертаха от АБЗ на кръглата маса. Като пример експерти на Световната банка посочиха, че ако в София стане сериозно земетресение, щетите могат да са между 2.5 и 3 млрд. долара.

Ако бъде одобрено предложението за въвеждане на допълнителен имотен данък, в катастрофичния пул годишно ще могат да постъпват между 20 и 70 млн. лв., събрани от гражданите.

Управлението на пула може да бъде или изцяло от държавата, или 50 на сто от държавата и 50 на сто от застрахователните дружества чрез създаване на дружество с идеална цел. Инициаторите за създаване на катастрофичния пул смятат, че рисковете, които могат да поемат българските застрахователи,
са до 20 млн. евро.

За съжаление, хората в България имат ниска култура на застраховане и се убеждават в предимствата да имат застраховка, когато се случи бедствие. Не би следвало винаги да чакаме да се случи бедствие, за да сключим полица, каза Румен Гълъбинов от АБЗ. Според него идеята за застраховането на имуществото от природни бедствия трябва да бъде все повече популяризирана и от страна на правителството.

Наблюдава се тенденция за повишаване на застраховките от природни бедствия и пожари, като основен двигател за това е банковото кредитиране, което е съпроводено със задължителна застраховка на ипотеките. Според експерти през 2007 г. имуществените застраховки обхващат едва 7.5% от имотите. В Испания, например,  те са близо 90%.

Според оценки на застрахователите, в България има около 3,8 милиона жилищни имоти, като от тях 1,4 млн. са в селата.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?