Имотите формират нов 30-40% ръст на чуждите инвестиции

Имотите формират нов 30-40% ръст на чуждите инвестиции

Недвижимите имоти продължават да са водещият сектор, привличащ чуждестранни инвестиции в България и формиращи пореден рекорден ръст на вложенията у нас. Това посочиха от ръководството на Българската агенция за инвестициите (БАИ) на пресконференция във вторник и прогнозираха увеличение на притока на задгранични в рамките на 30-40 на сто в сравнение с миналата година.

Тогава у нас по данни на БНБ са влезли 4.4 млрд. евро, но след корекциите на централния трезор на базата на отчетите на фирмите и на данните на статистиката, сумата може да достигне 5,5 млрд.евро, уточни Димитър Николов, директор на отдел "Инвестиционен маркетинг и статистика" в БАИ.

За тази година справката на БНБ сочи, че за осемте месеца са влезли 3.4 млрд. евро, като само през август постъпленията са 700 млн. евро.

Това поставя страната ни на трето място в Европа по инвестиции и на седмо – в света, председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев

Тридесет и пет на сто от инвестициите са в недвижими имоти, а 25 на сто - в производството. Приоритетни за чуждестранните фирми ще стават обаче обработвателната индустрия, информационните и комуникационните технологии, развойната и изследователската дейности, образованието и медицината.

Сред факторите, които правят страната атрактивно за инвеститорите място, продължават да са ниските разходи за заплата. Страната е предмостие за инвестиции от САЩ, Далечния Изток към ЕС, а за всички инвеститори страната дава достъп и до разрастващия се пазар на Турция, пазарите с висока покупателна възможност на Близкия Изток и ненаситените пазари на ОНД. Важно условие за запазването на позицията на страната като атрактивно място за инвестиции е финансовата стабилност и продължаването на работата на валутния борд, каза Димитър Николов.

В световен мащаб по привлечени инвестиции преди България се нареждат Люксембург, Хонг Конг, Суринам, Исландия, Сингапур и Малта, посочи Иво Прокопиев..

В Източна Европа България е безспорен първенец по чужди капитали заради влизането на страната ни в ЕС и успешните структурни реформи в частния сектор, отбеляза шефът на КРИБ. Румъния обаче ни изпреварвана ниво Югоизточна Европа (ЮИЕ), защото там все още продължават с голяма сила приватизационните процеси, докато у нас 95 на сто от вложенията са "на зелено", посочи Николов.

Страната ни е привлякла около 20 на сто от инвестициите в ЮИЕ, а 286 са  проектите "на зелено" от общо 784 в региона и 11 813 общо в света. Като дял това означава 36,5 на сто в региона и 2,42 на сто в света по брой на привлечени проекти. По съотношение на размера на чуждестранните инвестиции към БВП България е отличник - с 16,4 на сто, допълни Николов

Прокопиев препоръча рязко да се предприеме комплекс от мерки, които да доведат до повишаване на производителността на труда главно в обществения  сектор. В частния нейният ръст вече е 4 - 5 на сто. В някои специалности вече има дори инфлация на цената на труда, защото цената на много категории труд, включително и на нискоквалифицираната, нараства значително над увеличаването на производителността, посочи той..

Прокопиев заяви, че Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България ще настоява за ново намаляване на социалните осигуровки с 3% от 1 юли при съставянето на бюджета за 2008 г.

Споделяне

Още от Имоти