Имотната фирма на фамилия "Пеевски" преместена от Бахамите на Сейшелите

Имотната фирма на фамилия "Пеевски" преместена от Бахамите на Сейшелите

Компанията "Алфа медиа груп" ООД, в чиито активи са имотите на семейството на Делян Пеевски, намиращи се в България и Гърция, е сменила офшорния си собственик от Бахамите с нов на Сейшелите, съобщи сайтът "Биволъ".

"Алфа медиа груп" e собственик на "Е.К.П.И" ЕАД, която е основана през 2006 г. под името "Еко път" АД. За кратко изпълнителен директор и представител на фирмата е Зара Василева Петрова – жената, от която Пеевски има дете. В началото на 2007 г. Зара Петрова излиза от съвета на директорите и собствеността е прехвърлена на "Диема груп" АД, след което фирмата е преименувана.

Според разследване на сайта "Noresharski"  от края на 2013 г. "Алфа медиа груп" е собственост на британската фирма "Нейта Холдингс Лимитед" (Nata Holdings Limited), която пък е собственост на бахамската офшорка "Нейта лимитед".

На 20 май 2014 г. обаче става промяна в собствеността на британската компания, която не е отразена веднага в британския търговски регистър. "Нейта лимитед" продава всичките си акции в "Тейта Холдингс Лимитед" на "Jenkopt Limited", която е регистрирана в Хонг Конг. Неин собственик пък е сейшелската фирма "Tyltrad Limited".

Смяната на собствеността в "Алфа медия груп" съвпада с времето, когато медиите на семейството на Пеевски промениха отношението си към банкера Цветан Василев, отбелязва "Биволъ".

Точно месец по-късно КТБ беше поставена под специален надзор, но бизнесът, свързван с "успелия млад мъж" (както той се окачестви), продължи да получава финансови инжекции от държавната Българска банка за развитие и от Първа инвестиционна банка (ПИБ), която получи държавна подкрепа от 1.2 млрд. лв.

След затварянето на КТБ няколко фирми, свързвани с ДПС и с големи кредити, правят групово цедиране на вземане на ПИБ в КТБ, писа блогърът Мирослав Иванов.

Преди дни той изнесе данни, че Ирена Кръстева е покрила кредит на фирма на Зара Петрова от сметка на едноличната си фирма "Балканска медийна компания" в ПИБ. Същата фирма на име "Заир 2009" е получавала и редовни месечни преводи от Ирена Кръстева, от порядъка на 15 – 18 000 лв., които са заминавали по сметка на "Алфа медия груп", според документите публикувани в блога на Мирослав Иванов.

Отново той изнесе в края на 2014 г. информация, че "Балканска медийна компания" през 2013 г. е получила 50 млн. лв. от лихви (вероятно по предоставени заеми), след което през март-април 2014 е изкупила голяма част от имотите на "Алфа медия груп". Става дума за имотите разкрити в разследването на Noresharski.com. С този финансов удар на фамилия "Пеевски" е легализиран и охолният живот на Делян Пеевски, чиито доходи по това време са проверявани по сигнал на неправителствената организация "Протестна мрежа". Прокурорката Боряна Бецова прекрати проверката на семейството на Пеевски.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?