Имотни сделки под 10 хил. лв. ще се плащат в брой

Десет хиляди лева ще е прагът, под който разплащанията по имотни сделки могат да се извършват кешово, а не задължително по банков път. Това съобщи в петък депутатът от ГЕРБ и член на правната комисия в парламента Емил Радев, цитиран от ПРО.БГ. Той уточни, че това се прави заради сделките в страната, които се отнасят до малки селски и земеделски имоти.

Над тази сума продавачът и купувачът ще посочват пред нотариуса сметката, по която ще извършват плащанията помежду си. Към момента държавата по никакъв начин не се намесва в отношенията между купувача и продавача.

Предложението за промяната в Закона за нотариусите в момента се разглежда на второ четене в комисията и се очаква в началото на март да бъде подложено на гласуване в пленарната зала.

Няколко месеца до влизането в сила на промените ще бъде проведена разяснителна кампания сред населението, а на банките ще бъде дадено време да се подготвят за новите изисквания.

Правителството на ГЕРБ пое ангажимент след Нова година всички имотни сделки да се плащат по банков път. При обсъждането на промени в Закона за нотариусите на първо четене в правната комисия обаче текстовете бяха изменени.

Депутатът от "Атака" Николай Пехливанов оспори целесъобразността на промените в закона, които, според вносителите, целят изсветляване на сектора. Според него дори плащанията на имотни сделки да стават по банков път, това няма да доведе до осветляване на сектора, защото нищо не пречи освен по определената сметка да се плащат суми и на ръка. Депутатът твърди, че готвената от правителството мярка щяла да доведе до излишно оскъпяване на имотите.

Споделяне

Още от Имоти