Имотни сделки свързват "Юлен" с планирани строежи в Банско

Адвокатът на концесионера не разкри кой е истинският му собственик, но институциите знаели

Имотни сделки свързват "Юлен" с планирани строежи в Банско

Макар концесионерът на ски съоръженията в Банско "Юлен" да обяви, че няма нищо общо с прекомерното застрояване в курорта, това се опровергава от сделки на съакционера в "Първа инвестиционна банка" (ПИБ) Цеко Минев, за когото се смята, че стои зад неясната офшорна собственост на "Юлен". Той и съпругата му Радка Минева са продали за 6 млн. лв. три имота с обща площ над 20 декара край река Глазне в близост до мястото на станцията на втория кабинков лифт на офшорни компании, които са взели огромни кредити от ПИБ, сочи разследване на сайта "Биволъ".

В петък адвокатът на "Юлен" Петър Петров и маркетинг директорът Иван Обрейков обявиха пред Нова телевизия, че целта на дружеството е да вложи много пари, за да облекчи скиорите, а определени представители на екоорганизациите искат да блокират всяка нова инициатива в планините срещу заплащане отвън и работели в полза на предизборна кампания.

Обрейков определи като смесване на нещата дейността на ски концесионера и задвиждането пред благоевградската екоинспекция на плановете на община Банско да урбанизира и застрои осем местности в непосредствена близост до парк "Пирин".

"В планината е забранено да се изграждат леглови бази. Съвпаднаха по време два процеса, които вървяха паралелно. При строителния бум, с който ние сме изключително несъгласни, се застрои яката на планината. Сега общината се опитва да урегулира нещата. За леглата отговаря общината. Аз не мога да разбера - елате в Банско да видите какво става! В момента има празни строежи", каза Обрейков.

Плановете за осемте местности били за строеж на инфраструктура

"Има осем нови квартала, те са построени в последните 10 години, там строителството се случва ПУП по ПУП, няма инфраструктура, няма изградена улична мрежа. Това, което прави общината в момента, е улична регулация. Тоест тези земи вече са реализирани, не се касае за нещо ново", допълни Петров.

От документи, публикувани в службата по вписванията в Разлог и обявени от "Биволъ", обаче става ясно, че Цеко и Радка Миневи са продали в периода 2014-2017 г. (след като общината решава да прави подробен устройствен план за застрояването на осемте селищни образувания край Банско) четири имота в една от въпросните местности – "Средореко", за общо 6 млн. лв.

Продадените от Цеко и Радка Миневи имоти

Сделките на сем. Миневи

През 2014 г. Миневи продават на офшорката "Ориндж Дизайн“ три имота с обща площ близо 13.5 дка за 3 911 660 лв. През май 2017 г се постига сделка за още два имота за близо 3 дка с фирмата "Гехард“ срещу 1 млн. лв. Три месеца по-късно същото дружество пазарува още един терен от 4 дка за близо милион лева.

Според "Биволъ" офшорките, купили имотите от Цеко Минев и жена му, са тясно свързани с концесионера "Юлен“ АД и неговия собственик –  кипърецът Георгиус Георгиу, който е има кредити за 1.2 милиарда лева от ПИБ. Георгиу е директор и собственик през две други офшорки на кипърската "Алфаро Кансълтантс“, която стои зад "Ориндж Дизайн“. Управител на "Гехард", чийто собственик е кипърската "Каталина Трейдинг", е бил бивш управител на "Юлен" - Бoян Марианов. След неговата смърт в това дружество е назначен нов шеф.

Според цитирана от разследващия сайт извадка от кипърския търговски регистър собственик на "Каталина Трейдинг“ са две от офшорките, чийто собственик е Георгиу Георгиус – "Бън Секретариал“ и "Дюк Номинийз“.

"Дюк Номинийз" е мажоритарният собственик на "Юлен", вторият по големина собственик е община Банско, следвана от "Алпенвалд Туристик България", притежавано от едноименното швейцарско дружество, както и "Пирин-Турист". Смята се, че Георгиу е подставено лице на Цеко Минев.

Справката на "Биволъ" сочи, че "Алфаро Кансълтантс“ дължи на ПИБ 6.2 млн. евро по заем от 2007 г. Изданието публикува и финансов отчет на "Каталина Трейдинг“ от 2013 г., според който нейната обща задлъжнялост достига 6 млн. евро.
Въпросът със собствеността на "Юлен" бе зададен на неговите представители по време на тв интервюто, на което адвокатът Петър Петров заяви, че "Юлен" е българско юридическо лице, плаща данъците си в страната".

"Юлен" не казва собственика си, властта знаела кой е

"Всеки може да провери дали има разпределян дивидент извън страната. "Юлен" по никакъв начин не спестява данъци. Кипър е част от ЕС. Това е номиналният собственик (Георгиус). Институциите знаят кой е действителният собственик. Това е декларирано, но аз не мога да го разкрия", каза още Петров.

Двамата представители на дружеството посочиха, че и Световният фонд за дивата природа (WWF), който е сред протестиращите срещу инвестиционните намерения на "Юлен", е регистрирана в офшорна зона, както и "Кока Кола".

Като реакция на думите на Петров и Обрейков екокоалицията "За да остане природа в България“ изпрати отворено писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов с искане да обявят официално кой е реалният собственик на ски зона Банско в Национален парк "Пирин", след твърдението на фирмата, че кипърският гражданин Георгиус Георгиу е само номинален собственик на концесионера, но всички компетентни държавни институции знаят кой е реалният собственик.
 
"Това дружество е единственото, което е получило право на управление и строителство в изключителна държавна собственост - Национален парк Пирин и смятаме, че българското общество трябва да знае кой е нейният истински собственик. Също така, решението за промяна на плана за управление всява разединение в обществото и смятаме за правилно да се знае чии интереси стоят зад това решение. Ние като организации в обществена полза не приемаме политиката на разединение и прoтивопоставяне на гражданите, защото това е вредно за всяко общество", пише в писмото на екозащитниците до парламентарния шеф, премиера и президента.

Една трета от трасето на бъдещия лифт била поляни
 
Представителите на "Юлен" твърдят, че единствената цел на дружеството е втория кабинков лифт. Относно притесненията, че ще се секат вековни дървета, двамата заявиха, че по около 35% от трасето няма дървета, а само поляни. Мащабното изграждане на ски писти не е на дневен ред, "основното нещо е кабинката", увери Обрейков.

Той смята, че протестите срещу застрояването на Пирин със сигурност са платени. В основата им Обрейков постави "екосемейства, които срещу пари са се заклели да пречат на всеки инвестиционен проект в България“.

"Не видях да се поставя нито един екологичен проблем. В момента около 8000 - 9000 човека прекарват прекрасно в Банско, карат ски и не се интересуват какво става на жълтите павета", каза маркетинг директорът на "Юлен".

Той си обяснява протестите на екозащитниците с политически мотиви. "Започва предизборната кампания - един печално известен управител на парк и някои бивши политици...", каза Обрейков, без да посочи имена.

На въпроса не е ли установил концесионерът "Юлен" господстващо положение в Банско, двамата представители на дружеството отговориха: "Какъв монопол имаме? Какъв монопол имаме в Боровец, Пампорово или Добринище? Имаме концесия и си изпълняваме задълженията по нея."

Адвокат Петров посочи, че от 2001 г. насам, откогато е концесията на ски зоната, "Юлен" е инвестирало 86 млн. лева и плаща концесионна такса на държавата от около 400 000 лева на година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес