Имотният пазар е застрашен от нов срив заради кризата

Имотният пазар е застрашен от нов срив заради кризата

Много е възможно да се развие втора криза на пазара на имоти в България, която ще е породена от вторична криза както в европейската икономика, така и вследствие на влошената фискална ситуация в страната. Това прогнозира в обширен анализ, разпространен във вторник, компанията за недвижими имоти "Бългериън Пропъртис" (Bulgarian Propertis).

Като илюстрация на прогнозата си компанията описва непоследователното поведение на пазара на имоти в България през второто тримесечие на тази година.

След половингодишна стабилизация на обема на сделки от март започва нарастване на сделките и се появяват първите очаквания за излизане на пазара от кризата. Увеличението на обема сделки по данни на компанията продължава и през април, като са регистрирани рекордни равнища на продажби, считано от началото на кризата в края на 2008 г. Впоследствие обаче около 10% от подписаните предварителни договори за покупка на имоти са пропаднали поради отказ от купувачите, като те са се мотивирали или от липсата на средства, или от нараснала несигурност за финансовата им стабилност.

През май от компанията отчитат драстичен спад от 60% в броя на извършените продажби в страната спрямо април. А през юни продажбите са се върнали на равнищата от март и април, но също така са били и близки до равнищата от юни 2009 г., който е бил един от най-силните месеци за имотния пазар миналата година.

В анализа се посочва, че подобно V-образно движение на пазара и пълната противоположност на случващото се във всеки последователен месец е основание да се смята, че възстановяването няма да бъде толкова стабилно и плавно, каквито са били прогнозите на компанията по-рано.

Според анализаторите имотният пазар е изключително динамичен и реагира светкавично на икономически и политически новини и тенденции. Несигурността по отношение на предприеманите от правителството антикризисни мерки, сигналите за евентуална промяна в данъчната политика и др. са оказали влияние върху имотния пазар през май. По същото време чуждестранното търсене на имоти в България също е спаднало драстично заради новините около гръцката криза и предупрежденията към развитието на европейската икономика.

Общият обем сделки за второто тримесечие на 2010 спрямо същото през 2009 г. е нараснал с 23%, а за полугодието ръстът спрямо същия период на миналата година е 46%, което се дължи на стабилизацията на пазара през втората половина на 2009 г. и слабите първи месеци на 2009 г.

Специално за София пазарът на имоти отчита през второто тримесечие на годината среден спад в цените от 15% спрямо същия период на миналата година.

През първото тримесечие на 2010 г. са се търгували апартаменти предимно в луксозния сегмент със средна цена от 119 300 евро и цени на кв. м. между 1200 и 1400 евро на кв.м. За разлика от първото тримесечие през второто около половината от сделките са били в ниския ценови сегмент на средна цена 35 000 евро и между 500 и 600 евро на кв. м.

Според националността на купувачите българите продължават да са най-големият дял (около 20%), следвани от руснаците с почти същия дял, насочени предимно към ваканционни селища. Британците са малко по-малобройни от руснаците - около 15%, като те купуват предимно селски имоти.

През април и май от компанията отчитат известно завръщане на гръцки купувачи - около 5 на сто от чуждестранните купувачи за тези месеци, но през юни гърците отново липсват от пазара.

Споделяне

Още по темата

Още от Имоти

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?