Император Нарухито изрази "дълбоки угризения" за действията на Япония през войната

Император Нарухито

Новият японски император Нарухито изрази днес "дълбоки угризения" по повод действията на Япония през Втората световна война, предаде Франс прес.

Изявлението на Нарухито е във връзка с годишнината от капитулацията на Япония във втория световен военен конфликт на 15 август 1945 г.

"Разсъждавайки върху нашето минало и изпитвайки дълбоки угризения, искрено желая ужасите на войната никога да не се повтарят", каза Нарухито на възпоменателна церемония в Токио.

Императорът изрази съжалението си за големия брой жертви на конфликта и за страданията на техните семейства.

С думите си Нарухито демонстрира пълна приемственост по отношение на баща си Акихито, който започна да използва израза "дълбоки угризения" през 2015 г. Тогава бе първият път, когато японски монарх използва подобен израз по повод японската капитулация.

Още преди абдикацията на Акихито през април Нарухито даде да се разбере, че подобно на баща си ще продължи да признава за насилието, извършено от японската армия по време на войната, отбелязва Франс прес.

На възпоминателната церемония присъстваше и японският премиер Шиндзо Абе, който също изрази желанието си ужасите на войната да не се повтарят, но в същото време изказа уважението и благодарността си към хората, дали живота си за Япония.

В духа на националистическата си ориентация Абе, чийто дядо Нобусуке Киши е бил арестуван за военни престъпления, но не е бил съден от Токийския трибунал, изпрати вчера ритуален дар в светилището Ясукуни, посветено на загиналите във войните японци. В храма се почита паметта и на 14 осъдени военни престъпници, което провокира недоволството на съседните на Япония страни като Китай и Южна Корея.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?