Императорът на Япония ще абдикира на 31 март 2019 г.

Императорът на Япония ще абдикира на 31 март 2019 г.

Осемдесет и три годишният император на Япония Акихито ще абдикира на 31 март 2019 г., твърди днес японският в. "Асахи шимбун", като цитира правителствени източници. Това ще е първата абдикация на японски монарх за повече от 200 години, предаде Франс прес.

Според вестника, преди да огласи датата официално, премиерът Шиндзо Абе вероятно ще разговаря през ноември с официални служители и членове на императорската фамилия.
Запитан днес от АФП, говорител на императорския дворец заяви, че "още нищо не е решено" във връзка с датата за абдикация на монарха.

Акихито шокира страната миналата година, когато изрази желание да се оттегли след близо три десетилетия на трона, посочвайки като мотив напредналата си възраст и здравословните проблеми.

Изненадващото изявление създаде ред затруднения, тъй като в Япония няма законов текст, предвиждащ императорът да слезе от трона - предполага се да остане на него до живот. Подновена бе и дискусията за принципа, според който само мъж може да наследи японския престол.

Закон, позволяващ на император Акихито в срок от три години да абдикира поради напреднала възраст в полза на 57-годишния сега престолонаследник принц Нарухито, бе приет през юни от парламента на Япония.

Споделяне

Още от Свят