Импулсивни рисунки на Кольо Карамфилов събират бохемата на София

Импулсивни рисунки на Кольо Карамфилов събират бохемата на София

Над 100 лични рисунки на Кольо Карамфилов, нахвърлени на салфетка, амбалажна хартия или набързо откъснат лист, ще бъдат събрани и изложени от 13 април в новата зала на галерията и депо за изкуство "Червената точка" в София, която вече се намира до  пресечката на ул. "Кирил и Методий“ с бул. "Г.Раковски“.

Рисунките са импулсивни подаръци към лични приятели на художника, рисувани по време на срещи, работни разговори и приятелски вечери. Петнайсет от близките му приятели са решили да съберат спомените си на едно място и да покажат мимолетните идеи на вечния Кольо. Изложбата ще бъде една от най-интимните за художника, но и една от най-ведрите, тъй като рисунките разкриват бохемския дух на Кольо Карамфилов и несъмнено ще привлекат артистичния елит на София, съобщават организаторите.

"Кольо Карамфилов: Обично“ ще е една различна изложба и тя ще се състои благодарение на Стефан Божков, Елин Рахнев и Николай Неделчев, инициатори на събитието. 

Приживе Кольо е заобиколен от много приятели и обичан от много хора, а най-важното – бил е щедър приятел. Тази щедрост, раздавана в рисунки, графични идеи и набързо нахвърлени скици, решават да извадят от чекмеджетата  двамата му колеги - графикът Стефан Божков и поетът и драматург Елин Рахнев. Идеята е на рекламиста и меценат Николай Неделчев а за осъществяването ѝ помага и Радост Коцева от пловдивската галерия "Upark”.

Останалите приятели на Кольо, готови да споделят подаръците си с публиката на София, са:  Валери Чакалов, Гроздан Илков, Доротея Михова, Елена Йончева, Емил Масларски, Красимир Добрев, Пламен Тодоров, Росица Иванова, Росица Обрешкова, Румен Леонидов, Слави Ангелов, Станимир Видев, Тита Димова и още.

На изложбата ще бъде представен и каталог с творби от Кольо Карамфилов, показани през 2014 година в Софийска градска галерия. Негови рядко излагани скулптури от бронз ще допълнят усещането за величината на таланта му.

Изложбата е ексклузивна и ще остане в галерия "Червената точка" само десет дни – до 23 април включително.

Споделяне

Още от Общество

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?