Имунитетът на Берлускони падна

Италианският Конституционен съд постанови, че законът, с който се дава имунитет от наказателно преследване на премиера Силвио Берлускони, противоречи на италианската конституция, предаде Ройтерс.

Решението е тежък удар срещу Берлускони, коментира агенцията. То означава, че процесът за корупция срещу премиера, замразен през юни, когато парламентът прие въпросния закон, може да бъде подновен.

Законът, даващ имунитет на Берлускони за времето на премирския му мандат, бе приет от парламента миналата година. Заедно с това бе замразен съдебния процес в Милано, където Берлускони е обвинен в опит за подкуп на съдия.

Според Конституционния съд предоставянето на имунитет на премиера противоречи на принципа, че всички са равни пред закона, и на правото на защита на гражданите.

Въпросният закон, който предизвика големи противоречия в Италия, дава имунитет на президента и премиера на Италия, председателите на двете камари на парламента и председателя на Конституционния съд. Според противниците му законът цели да предотврати осъдителна присъда срещу Берлускони по време на италианското председателство на ЕС, приключило през декември.

Според съюзниците на Берлускони премиерът е жертва на политически мотивирано преследване и подобни закони има и в други европейски страни.

Въпреки че през юни процесът лично срещу Берлускони бе замразен, останалите обвиняеми не се ползваха със същата привилегия. През ноември съдиите отхвърлиха твърдението на обвинението, че една от компаниите на премиера е подкупвала съдии, но въпреки това осъдиха Чезаре Превити, близък приятел на Берлускони, на 5 години лишаване на свобода.

Медийният магнат Силвио Берлускони, който е най-богатият човек в Италия, е обвинен в опит за подкуп на съдия. Прокурорите твърдят, че той се опитал да спре конкурентна фирма от сделката за придобиване на държавната компания за храни SME през 1980-те години, предаде Би Би Си.

Берлукони твърдеше, че процесът е политически мотивиран и каза, че ляво настроените магистрати в Милано се опитват да го атакуват. Той определи обвиненията като "фантазии".

Според бившия съдия Антонио ди Пиетро, разследвал корупцията в политическата класа през 90-те години, днешното решение на Конституционния съд е "една добра новина, защото ние винаги сме смятали, че законът е противоконституционен и неморален", предаде и АФП.

Споделяне

Още от Свят