Имунитетът на лидерката на партията "Алтернатива за Германия" може да бъде снет

Имунитетът на лидерката на партията "Алтернатива за Германия" може да бъде снет

Комисия на парламента на германската провинция Саксония препоръча да бъде снет имунитетът на съпредседателката на дясната партия "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри, което да позволи тя да бъде разследвана за лъжесвидетелстване, предадоха световните агенции.

Решението, взето с единодушие, е пореден удар за "Алтернатива за Германия", чиято популярност намалява през последната година.

Ако до седмица не бъдат отправени писмени възражения от членовете на провинциалния парламент, препоръката за снемане на депутатския имунитет на Петри ще остане в сила; в противен случай ще има гласуване в законодателното събрание.

През юни прокуратурата в Дрезден започна процедура по подозрение, че Петри, която е депутат в парламента на Саксония, е дала лъжливи клетвени показания за финансирането на предизборната кампания на "Алтернатива за Германия" в провинцията през 2014 г.

Петри, която твърди, че не е направила нищо нередно, подкрепи решението на провинциалната парламентарна комисия, което да позволи наказателно разследване срещу нея.

Генералният секретар на "Алтернатива за Германия" в Саксония Уве Вурлицер също приветства решението, като каза, че сега Петри може да изчисти името си.

Споделяне

Още от Европа