Имунитетът на Томов може да бъде спасен заради калпави доказателства

Имунитетът на Томов може да бъде спасен заради калпави доказателства

Временната парламентарна комисия за свалянето на имунитета на депутата от Коалиция за България и лидер на партия "Рома" Тома Томов отхвърли с пет гласа “против” и един “въздържал се” искането на главния прокурор Борис Велчев за снемането на имунитета. Изпратените от прокуратурата данни и доказателствата срещу Томов “са крайно недостатъчни”, аргументира становището на комисията нейният председател Борислав Българинов (БНС).  

Комисията се състои от 8 депутати, на заседанието в четвъртък обаче дойдоха само шест.

Българинов обяви още, че има нарушение на конституцията и правилника на НС, тъй като Томов е бил подслушван със специални разузнавателни средства (СРС), когато вече е бил избран за първи мандат.

Прокуратурата иска да се снеме имунитета на Томов срещу наказателно преследване, тъй като е превишил правата си, когато е бил районен прокурор на Оряхово, с цел облагодетелстване. През 2001 г. срещу него е била образувана преписка.

“По всяко едно от исканията не е посочено кой текст от закона е нарушен, по някои от тях са били представени само СРС-та, които по НПК не могат да бъдат годни доказателства и да бъде обвинено едно лице”, обясни Българинов. От Върховна касационна прокуратура отказаха коментар, защото все още не са видяли мотивите за отказа.

Той няколко пъти подчерта, че СРС-тата са били “взети в нарушение на закона”. “Това е доста скандално. Дори след като е бил избран за първи мандат в парламента, г-н Томов е бил подслушван”, каза Българинов. Според него “има злоупотреба с власт и тук е моментът главният прокурор да се самосезира и нещата да се довършат докрай”.

Българинов смята, че в разработката на Томов имало определени лица, които са нарушили закона и те трябва да си понесат отговорността. Шефът на комисията съобщи още, че СРС-тата за подслушване главно на телефона на лидера на партия “Рома” са използвани в периода 1998-2002 г., а по закон разузнавателните средства можело да се използват до 6 месеца.

“Като че ли представителите на прокуратурата не осъзнаха, че по този начин предоставените ни данни дават информация, която уличава някои от техните представители”, коментира Българинов, който не пожела да каже повече какво всъщност съдържат СРС-тата и обясни, че данните за тях били в секретната секция на Народното събрание.

Той каза, че няма яснота кой е дал разрешението за използването на разузнавателните средства и обясни, че то е издадено правомерно, но срокът на прилагане  “е превишен”.

Предложението на комисията предстои да бъде гласувано от парламента, който в крайна сметка ще реши да снеме ли имунитета на Томов.

“Както и г-н Дилов - син (член на комисията, който единствено е гласувал въздържал се) заяви, тук става дума за рекет спрямо народните представители от страна на главната прокуратура”, коментира Българинов. Запитан какво цели рекетът, Българинов каза: “Написани са общи разкази по определени случаи, без всяко едно от тях да е мотивирано какво е обвинението, какво е престъплението, което е извършено, и какво е нарушението на закона и затова всички доказателства са негодни”. Той подчерта, че се оказва натиск, за да може конституцията и правилникът на НС да бъдат променени в частта за депутатския имунитет.

Депутатът от БНС каза още, че от морална гледна точка било редно Томов сам да се откаже от имунитета си.

Самият Томов изрази такова намерение преди прокурорското искане да бъде внесено в парламента, но после се отказа. Според негови колеги причина за това били “калпавите материали” на обвинението.

В четвъртък депутатът повтори, че в папките на прокуратурата няма нито един факт, който да го уличава в нещо. Запитан дали сам ще се откаже от имунитета си, той каза, че няма за какво. Томов обясни, че са го подслушвали НСС и “лично бившият шеф на РДВР - Враца полковник Стаменов”.

Според Томов в СРС-тата няма нищо срещу него. “С часове са ме слушали от службите как осигурявам един кран и един камион за мои близки хора, което аз не отричам”, обясни той. По мнението му главният прокурор е подведен и не е доогледал материалите, с които му иска имунитета.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?