Имунната система е ключов фактор за раковите заболявания

Имунната система е ключов фактор за раковите заболявания

Специалисти от шотландския университет Дънди са открили, че няма смисъл да се гледат генетичните мутации, където са съсредоточени усилията на повечето учени по света, когато става дума за онкологични заболявания. Според тях, най-важни са особеностите на имунната система, съобщава Eurekalert. Генетичните мутации, които са смятани за един от основните фактори за развитието на онкологични заболявания, не могат да обяснят, например, защо мъжете по-често боледуват от рак, отколкото жените.

Имунната система обаче може да даде отговор. Оказва се, че имунната система на мъжете е по-неустойчива към остаряването. Това значително повишава риска от рак. Тези изводи учените са направили след анализ на информация от 2 милиона случая на заболяване от рак при хора на възраст от 18 до 70 години.

Експертите подчертават, че основната причина за остаряването на имунната система е намаляването на размера на тимусната жлеза, в която се произвеждат защитните Т-клетки.

Според наблюденията жлезата намалява наполовина размера си на всеки 16 години. Този процес намалява концентрацията на Т-клетки и повишава риска от рак.

Учените са създали формула, която изчислява прага, след който ситуацията се пречупва в полза на рака. Прагът е изчислен с оглед на възрастта и пропорционалното производство на Т-клетките. Експертите смятат, че трябва да се насочат всички усилия в търсене на средства, които контролират работата на тимусната жлеза. Разглеждат се варианти за присаждане или регенерация с цел повишаване концентрацията на Т-клетки.

Споделяне

Още от Свят