"In Trump We Trust"*

Руснаците празнуват встъпването в длъжност на Доналд Тръмп

Кремъл може да е прекарал години в хулене на Америка, но руснаците се надяват, че Доналд Тръмп ще възвести нова ера на разведряване, отбелязват встъпването му в длъжност в петък с партита и всевъзможни дрънкулки - от възпоменателни монети до кукли "Матрьошка" с неговия образ, пише в петък агенция Ройтерс.

Агенцията цитира критикът на Путин и бивш депутат Генадий Гудков Русия е в хватката на "тръмпомания", а държавните медии посвещават на новоизбрания американски президент неограничено ефирно време за сметка на досадните и депресиращи вътрешните новини.

Това, казва той, се дължи донякъде на факта, че изборите в САЩ, за разлика от руските избори, бяха непредсказуеми. Освен това Кремъл се надява Тръмп да облекчи санкциите, наложени заради анексирането на Крим, да обедини усилията си с Русия срещу "Ислямска държава", и ограничи военната активност на НАТО в близост до руските граници.

Занаятчиите в град Златоуст, източно от Москва, са емитирали ограничена серия от сребърни и златни възпоменателни монети, с гравиран върху тях надпис "In Trump We Trust" ("На Тръмп се уповаваме") - перифраза на изписания върху доларовите банкноти девиз "На Бог се уповаваме".

Продавачите на традиционните "Матрьошки" добавиха кукли с лика на Тръмп към популярната си гама от артикули с вида на Путин, Ленин, Горбачов и Сталин.

А магазин за руска военна екипировка, намиращ се срещу посолството на САЩ в Москва, започна смела промоционална кампания, предлагаща на служители на американското посолството и въобще на американски граждани 10% отстъпка върху цените на своите изделия.

За руските националисти инаугурацията на Тръмп е извинение да се самоизтъкнат и да празнуват. В бившата централна поща на Москва от съветската ера те са организирали тържество, което ще продължи цяла нощ. Сред декорацията е любимият им триптих със снимки на Путин, Тръмп и Марин льо Пен.

Константин Риков, един от организаторите и бивш пропутински депутат, написа в социалните мрежи, че ще празнуват първата фаза от "Новия световен ред". "Вашингтон ще бъде наш", добавя той.

*"In Trump We Trust" - "На Тръмп се уповаваме" - перифраза на изписания върху доларовите банкноти девиз "На Бог се уповаваме".

Споделяне

Още от Свят