Индърстри уоч: Една трета от дълговете на домакинствата са жилищни кредити

Индърстри уоч: Една трета от дълговете на домакинствата са жилищни кредити

Жилищният кредит привлича нарастващ дял от общото разпределение на капитал в българската икономиката – около 28,8% от общия дълг на домакинствата към януари 2006 г. срещу 27% през септември 2005 г. Това се казва в доклад на независимото икономическо аналитично звено “Индъстри уоч” (Industry Watch), разпространен в понеделник.

Девът от близо една трета все още е значително под средната стойност за Еврозоната, където около 69% от кредитите за домакинствата са за покупка на жилище, се посочва в доклада.

В Еврозоната растежът на жилищния кредит също изпреварва общия ръст на кредитите – 12,5% ръст при жилищните кредити за периода декември 2005 г. - декември 2004 г.

Решенията на Федералния резерв (УФР) и Европейската централна банка (ЕЦБ) за покачване на основните лихви увеличава глобалната цена на капитала. Въпреки това, ипотечните пазари в други страни наскоро показаха, че преливането на ефектите върху пазара на жилищни кредити изисква време. Конкурентният натиск за момента принуждава кредиторите да поддържат лихвите ниски, въпреки повишаването на лихвените нива на централните банки. В Еврозоната, например, лихвите по новоотпуснат дългосрочен жилищен кредит спаднаха от 4,4% в края на 2004 г. до 3,95% през декември 2005 г., докато основната лихва се покачи от 2 до 2,5%.

В България въпреки забавянето на общия растеж на броя на разрешения за нови строежи, някои градове ще продължат да поддържат високи темпове на растеж на ново строителство, отчитат анализаторите в “Индъстри уоч”.

Бургас остава градът с най-голям брой разрешения за жилищни строежи, като надминава София и Варна. Общата разгъната площ на разрешенията през последната година в района на Бургас достигна 1 млн. кв. м. Изглежда, че спекулативното търсене на “второ жилище” ще поддържа динамично развитие на строителството в региона през следващите няколко години, посочват авторите на доклада.

Според “Индъстри уоч” като инвестиция, жилищата в България вече са на предпоследно място сред разглежданите няколко алтернативи, показват анализите. Доходността при инвестиция в суровини (метали и петрол) надхвърлят 60% на база декември 2005 г. към декември 2004 г.

Цените на българските акции (мерени през индекса SOFIX) се покачиха 32%. Средните цени на жилищата се повишиха “само” с 21,6%, като изпревариха единствено валутна инвестиция в долари, която донесе 13% печалба, се казва в доклада на аналитичното звено.

Споделяне

Още от Бизнес