Индъстри уоч: Кризата в кабинета е шанс за намаляване на данъците

Политическата криза в средата на 2007 г. беше очаквана и донякъде наложителна. Водещите партии в управляващата коалиция преживяват вътрешни проблеми, които не са само резултат от лични конфликти. Става дума за доуточняване на идеологии и съответно за избор на път за развитие на българската икономика, се посочва в коментар на анализаторския център Индъстри уоч, разпространен в неделя.  

Експертите открояват следните аспекти:

1. Място в политическото пространство се заема чрез позиция относно данъците и публичните разходи. Електоратът може да не е напълно единен относно размера на данъците и държавните разходи, нито по отношение на приоритетите на тези разходи. Но лишава партиите от отговорността да заемат своята позиция по този въпрос.

2. Данъците в България остават относително високи, въпреки съкращенията на ставките. Няколко неща са спешни и приоритетни от маркоикономическа гледна точка – съкращаване на данъчните ставки върху труда, включително по линия на осигурителни плащания; съкращаване не само на ставките, но и на размера на данъчните приходи (като процент от националния доход) в бюджета.

3. Вече две от управляващите партии изразиха някаква воля в тази посока. НДСВ посочи намаляването на данъците това като свой политически приоритет  миналата есен. БСП сега заявява това чрез идеи за плосък и/или нисък данък върху личните доходи. Позицията на ДПС остава неясна.

4. Кризата в правителството може да се окаже добър момент за уточняване на тези въпроси. Първо, управлението дължи на избирателите обещание за намаляване на осигуровките още в средата на тази година. Второ, има достатъчно ресурс за още намаления на осигуровките в бюджет 2008 г. Трето, отношенията между отделните партии в коалицията е добре да бъдат поставени на ясна основа – кой с кого около какво се обединява. Това ще подобри предвидимостта на икономическата политика.

5. Няколко важни неясноти остават на дневен ред: Каква е силата на сегашното лидерство в БСП да лансира про-пазарни идеи в самата партия? Каква е възможността на НДСВ да отстоява изразените през есента про-пазарни принципи и приоритети с почти изцяло подменено ръководство? До каква степен ДПС ще заеме про-пазарни позиции в стремежа към “либерална” коалиция?

Тези въпроси ще трябва да получат отговор близките дни, за да не се задълбочи политическата криза в страната.

Споделяне

Още от Бизнес