“Индъстри Уоч” прогнозира ръст като миналогодишния

Икономическият растеж през 2006 г. ще се запази на нивата от миналата година или около 5,5%. Това прогнозира независимото аналитично звено “Индъстри Уоч” в понеделник.

Прогнозата се основава на базата на растежа през 12-те месеца до юни спрямо същия предходен период, който се запазва 5,5% от БВП и за двата сравнявани периода. Според анализаторите в звеното само през второто тримесечие на тази година растежът е 6.6%, като впечатление прави изключително бързият номинален растеж заради обезценката на еврото.

Инвестициите в основен капитал растат по-бързо от очакваното – около 22% реално за годината до юни, се казва още в анализа на “Индъстри Уоч”. Това може да се отчете като запазване на стабилен макроикономически климат, допълват от звеното и напомнят, че инвестициите в основен капитал са тази част от икономиката, която традиционно има най-неравномерна и непредвидима динамика.

“Въпреки че очакваме увеличаване на търговския дефицит, износът ще продължи да расте с двуцифрени темпове. Последните данни потвърждават това и показват, че износът расте номинално с над 10% за второто тримесечие”, посочват още анализаторите.

Споделяне

Още от Бизнес