Индексът на репродукция на Covid-19 нараства във френския регион Бретан

Индексът на репродукция на Covid-19 нараства във френския регион Бретан

Индексът на репродукция на новия коронавирус в региона Бретан в Западна Франция, който е популярна туристическа дестинация, нарасна рязко за по-малко от седмица, според данни на правителството, цитирани от Ройтерс. Това е поредната индикация, че вирусът отново набира сила във Франция.

Френските власти вчера ускориха плановете за въвеждане на задължително носене на маски на закрити обществени места на фона на опасения за поява на нови огнища, особено в райони на Западна и Южна Франция, които бяха относително пощадени по време на пика на заразата между март и май.

Според оповестени днес данни индексът на репродукция в Бретан е нараснал от 0,92 до 2,62 между 10 и 14 юли.

Числото е един от няколкото индикатора, които властите вземат предвид, когато решават дали да върнат по-строгите ограничения след вдигането на карантината в страната през май.

Индекс на репродукция от 2,62 означава, че всеки заразен предава заболяването средно на между двама и трима души. За постепенното възпиране на заразата е необходим индекс под единица.

"Това са тревожни цифри, защото означават, че епидемията отново се завръща", каза Ерик Кум, специалист по инфекциозни болести в болницата "Питие Салпетриер" в Париж пред телевизия Бе Еф Ем. Епидемията отне живота на повече от 30 000 души във Франция, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?