Индиец с фалшив български паспорт замесен в аферата с тленните останки на кипърски президент

Трима души, сред които индиец с фалшив български паспорт, са арестувани заради кражбата на тялото на бившия кипърски президент Тасос Пападопулос, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Тялото на Пападопулос бе открито в понеделник - три месеца след изчезването му. "Трима души бяха задържани след издаването на заповеди за арест, за да бъдат разпитани" във връзка със случая, съобщи говорителят на кипърската полиция Михалис Кацунотос.

Според държавната телевизия това са индийски гражданин с фалшив български паспорт, затворник, излежаващ доживотна присъда в централния затвор на Никозия, и негов роднина.

Това са първите арести, откакто тленните останки на починалия през декември 2008 г. на 74 години Пападопулос бяха откраднати от гробище южно от Никозия в нощта на 10 срещу 11 декември 2009 г.

Тримата заподозрени ще бъдат изправени пред съд в кипърската столица, който ще реши дали да ги остави в предварителния арест.

Според държавната телевизия индиецът с фалшив български паспорт е направил подробни признания и по всяка вероятност е издал двамата си съучастници. Той казал, че е откраднал тялото на Пападопулос с помощта на роднината на затворника, след което го транспортирал незабавно до гробището, където то бе открито в понеделник. Държавната телевизия не посочи мотиви за действията на престъпниците.

Кипърският министър на правосъдието и обществения ред Лукас Лука заяви вчера, че тленните останки на бившия президент са били откраднати с цел откуп.

Престъпниците се свързали с близки на Пападопулос и поискали пари за връщане на останките, каза Лука. Той не посочи обаче кога е станало това, но уточни, че откуп не е бил плащан.

Говорител на семейството на Пападопулос отрече подобно искане да е било отправяно към някой от неговите членове.

Споделяне

Още от Свят