Индикации за предаване на вируса Зика при кръвопреливане

Индикации за предаване на вируса Зика при кръвопреливане

Бразилски лекари съобщиха за първия възможен случай на предаване на вируса Зика при преливане на кръв, предаде ТАСС, цитирайки вестник "Глобо", който твърди, че инцидентът е станал още през миналата година в Центъра по хематология към университета на Кампинас в щата Сао Пауло.

От февруари до май пациент с тежки огнестрелни рани е претърпял няколко кръвопреливания и през април резултатите му показали рязко снижаване на тромбоцитите и били насрочени допълнителни изследвания. Те обаче дошли чак през декември и показали наличието на вируса Зика. Извършена проверка на дарителите на кръв установила, че един от тях – 20-годишен мъж три дни след като дал кръв се почуствал зле и имал признаци, които са типични за Зика. Членове на семейството му също имали сходни здравословни проблеми. Той обаче не е търсил медицинска помощ.

Интересното е, че при пациента, който е получил от заразената кръв, не са били регистрирани симптомите на болестта. Лекарите обаче не са могли да установят нищо повече по случая, тъй като мъжът вече бил починал, но от тежестта на раните си.

Представители на Центъра по хематология установили още иден случай, при който след преливане на кръв пациентът развил симптоми на зараза със Зика, но изследванията не открили вируса и той оздравял.
 
Междувременно испанските власти потвърдиха първия случай в Европа на бременна жена, заразена с вируса Зика. Смята се, че това е станало в Колумбия, откъдето тя се е върнала наскоро. Тя е един от седмината инфектирани с вируса в Испания, съобщиха властите в Мадрид и уточниха, че здравословното състояние на всички е добро.

До неотдавна вирусът Зика, който е регистриран в Уганда още през 1947 г., се смяташе за не толкова опасен за хората. Той се пренася от комари и предизвиква висока температура, конюнктивит, главоболие, възпаление на лимфните възли. В края на ноември 2015 г. обаче здравното министерство на Бразилия съобщи, че при заразяване на бременни жени, плодът развива микроцефалия, при която черепът на детето е по-малък. Това води до умствена изостаналост, нарушение на служа и зрението и други здравословни проблеми.

Засегнати от вируса са Азия, Африкя, Южна и Северна Америка, Тихоокеанския регион, в момента заразата се разпространява в Западното полукълбо и Световната здравна организация на 1 февруари обяви, че случаите на микроцефалия след заразяване със Зика са много и вирусът представлява глобална заплаха за здравето на хората.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят