"Индипендънт": Министрите не трябва само да ръкопляскат на здравните работници

"Индипендънт": Министрите не трябва само да ръкопляскат на здравните работници

Британският премиер Борис Джонсън постигна успех на изборите през декември благодарение на обещанията си за здравеопазването, но ще загуби доверието на избирателите, ако позволи обещанието за "всичко, от което има нужда" да остане само празни думи, пише британският в. "Индипендънт" в редакционен материал във връзка с политиката на британското правителство в здравеопазването.

Обикновено 72-ият рожден ден не е специално събитие като 70-ия или 75-ия, но 72-рата годишнина на британската Национална здравна служба е важен момент след най-тежката година в историята ѝ. 

Каквито и да са неуспехите на британския отговор на кризата с коронавируса, които биха били разкрити от евентуално публично разследване, Националната здравна служба със сигурност ще си спечели признателност - тя се справи с безпрецедентното предизвикателство, служителите ѝ работиха героично, неуморно и гъвкаво, пише изданието, цитирано от БНР.

Въпреки надеждите обаче, че Великобритания ще навлезе в нова фаза с разхлабването на карантинните мерки, за Националната здравна служба пандемията съвсем не е приключила. 

Опасността от втора вълна от коронавирус през зимата е съвсем реална и прави жизненоважна необходимостта от голяма кампания за ваксинация срещу грип. 

Допълнителни средства трябва да бъдат отделени за гарантирането на масово правене на тестове, адекватни мерки за инфекциозен контрол и доставки на защитни облекла, продължава "Индипендънт".

Въпреки това има признаци, че правителството изпитва неохота да удовлетвори молбата на Националната здравна служба за допълнителни десет милиарда паунда тази година, като по този начин под въпрос остава обещанието на финансовия министър Риши Сунак да даде на службата "всичко, от което има нужда". 

Здравният министър Мат Ханкок потвърди, че правителството все още стои зад това обещание, обаче анонимен източник от финансовото министерство уточни, че финансовият министър не може да подпише "празен чек", след като е отпуснал 123 милиарда паунда за съхраняване на работни места, в подкрепа на компании, здравните и други служби, завършва "Индипендънт". 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус