"Индипендънт": Напливът на български и румънски имигранти не се състоя

"Индипендънт": Напливът на български и румънски имигранти не се състоя

Прогнозите за масов наплив на имигранти от България и Румъния към Великобритания след падането на трудовите ограничения от 1 януари така и не се сбъднаха, пише в понеделник в. "Индипендънт", позовавайки се на данни от автобусни превозвачи и авиокомпании.

Според наблюдения на общо шест авиокомпании и три фирми за сухопътни превози, които осигуряват транспорт от новите страни-членки на Европейския съюз, след Нова година не е регистрирано увеличение на трафика от двете балкански държави. Данните бяха разпространени от проимигрантската активистка група "Майгрейшън матърс".

По Коледа и Нова година политици и групи, настроени срещу имиграцията, включително "Майгрейшън уоч" и Партията за независимост на Найджъл Фарадж, многократно предупреждаваха британците, че отмяната на ограниченията на трудовия пазар за българи и румънци ще доведе до приток на хора. Те очакваха това да претовари социалната система и да доведе до "социален туризъм".

Малко преди отменянето на ограниченията на 1 януари премиерът Дейвид Камерън обяви, че българските и румънските имигранти няма да получават помощи за безработица през първите три месеца от пребиваването си във Великобритания, припомня БТА.

На 1 януари Кийт Ваз, председател на комисията по вътрешни работи в британския парламент, отиде на летището в Лутън край Лондон, за да брои колко румънци ще дойдат във Великобритания след отпадането на трудовите ограничения. Той констатира, че наплив няма. Новото изследване показва, че тенденцията се запазва и през януари и февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?