"Индипендънт": Новите железни завеси в Европа

Българската ограда - "проект, също толкова амбициозен, колкото укрепването от САЩ на границата им с Мексико"

Сн. БГНЕС

"Новите железни завеси на Европа: заради страха от Путин, ислямистите и имиграцията на Стария континент отново се изграждат стени". Под това заглавие британският в. "Индипендънт" помества статия за появата отново на "железни завеси" в съветски стил в цяла Източна Европа, както отбелязва вестникът, от Украйна до Полша и България.

"Великата украинска стена", която Украйна започна да изгражда по границата си с Русия, не е от камъни или тухли, но е "приоритетна" по думите на украинския президент Петро Порошенко и целта ѝ е проста: "Да държи Русия вън, а потенциални отцепници вътре", пише вестникът.

Полша обяви по-рано този месец, че има планове да укрепи границата си с руския анклав Калининград, като построи 6 наблюдателни кули - "решение, показателно за влошаващите се отношения между Русия и непосредствените ѝ съседи от ЕС", пише "Индипендънт", цитиран в понеделник от БТА.

"Междувременно, по на юг, в България, се издига ограда с бодлива тел по протежение на границата ѝ с Турция. Целта според правителството в София е да бъде спрян бежанският приток от Близкия изток и Африка, и да бъде ограничен рискът от влизане на бунтовници от Сирия и Ирак", се казва в статията.

"Работата по българската "стена" - изграждана с напълно различна цел - е още по-напреднала от украинската. Това е проект, също толкова амбициозен, колкото укрепването от САЩ на границата им с Мексико: свръхмодерна "интегрирана наблюдателна система", чрез която ще се осъществява плътно наблюдение по цялата българско-турска граница с помощта на ново подразделение от 1500 гранични полицаи", отбелязва вестникът.

Според "Индипендънт" укрепването на границата ще накара бежанците да избират по-опасни маршрути и мнозина предричат, че през идните месеци ще се увеличи броят на тези, които ще решат да бягат от Близкия изток по море, вместо по суша, а това крие заплахата от още трагедии като разиграващите се в италиански води.

"България заявява, че има основания да постъпва така. Гражданската война в Сирия и активизирането на радикалните групи в Леванта се отразиха зле на страната, която продължава да е една от най-бедните членки на ЕС. България не може да се справи с бремето на бежанците, което понася просто заради географското си положение и силно се противопоставя на директивата на ЕС, всички бежанци да остават в първата страна от съюза, в която влязат", пише "Индипендънт".

България има основания да защитава тази позиция, се казва още в статията и се посочва, че от началото на гражданската война в Сирия в България нелегално са влезли над 15 000 сирийски бежанци, а поне 4000 са в бежански центрове. Истинският брой обаче със сигурност е по-голям и едва ли е изненада, че България не желае да поема голяма част от бежанския наплив, който нейните съседи от ЕС не споделят", се посочва още в статията.

Британският вестник пише, че изграждането на ограда по границата е дало резултат - от началото на строежа ѝ преди 16 месеца, тя е понижила броя на бежанците от около 100 души на ден до към 150 на седмица.

Според вестника "по ирония на съдбата" точно когато България е започнала да получава значителна външна помощ за приема на бежанци, тя е решила да спре да ги пуска. Но това решение донякъде се дължи на вътрешнополитически причини, пише "Индипендънт".

В България бушуват антиимигрантски настроения, а организации като Хюман райтс уоч рутинно съобщават за случаи на лошо отношение към бежанци в страната. Това - в съчетание с опасенията, че сред преминаващите границата с Турция има джихадисти - е породила силна подкрепа в България за укрепване на границата", се отбелязва в статията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?