Индипендънт: Руският шпионаж във Великобритания се връща на равнище от Студената война

Руският шпионаж във Великобритания значително се активизира и се връща към равнище, сравнимо с това от времето на Студената война, пише във вторник британският вестник Индипендънт.

Източници от британските спецслужби са казали пред вестника, че в страната действат поне 32-ма руски агенти с дипломатически статус. Те са замесени в опити за извличане на информация за военните, техническите и политическите способности на Великобритания. Шпионската мрежа също така събира информация за опонентите и критиците на руския президент Владимир Путин, бивш офицер от КГБ.

Според британските спецслужби 18 от тези дипломати са агенти на руската служба за външно разузнаване, а 14 са хора на военното разузнаване. Всеки от тях има десетки информатори.

Британската служба за контраразузнаване МИ5 предупредила началника си - вътрешния министър Дейвид Блънкет, че има увеличаване на шпионската дейност от страна на руснаците във Великобритания.

По сведения на МИ5 и външното разузнаване МИ6, руските агенти събират информация за британския ядрен потенциал и въоръжените сили като цяло, за американските бази на територията на страната и за различните политически сили. Те също така се занимават с икономически шпионаж, опитвайки се да получат достъп до британски военни и търговски тайни.

Индипендънт посочва, че руското разузнаване се е активизирало във Великобритания и други европейски страни, след като през 2000 г. на власт е дошъл президентът Владимир Путин. Руският президент замени олигарсите от ерата на Борис Елцин със сътрудници на спецслужбите и армейски офицери, като възроди "старата съветска култура на секретност и шпионаж", пише Индипендънт.

Няколко руснаци напуснаха Великобритания заради извършване на шпионаж, макар че тези случаи не бяха огласени, за да се избегне дипломатически конфликт с правителството на Путин, пише вестникът.

МИ5 и МИ6 нееднократно са се обръщали към парламентарната комисия по сигурност и разузнаване, предупреждавайки за нарасналата активност на руските агенти. В доклад на комисията за 2004 г. се отбелязва, че ако преди 4 години за борбата с шпионажа е била насочвана една пета от бюджета на МИ5, сега разходите са съкратени наполовина. Ресурсите са преразпределени в полза на борбата с тероризма.

В годишния доклад на комисията, публикуван по-рано тази година, се посочва: "Заплахата от шпионаж не е изчезнала с края на Студената война...държави като Русия и Китай все още искат да се доберат до секретни материали и технологии, които да бъдат използвани в индустрията им".

Олег Гордиевски, двоен агент, който оглавяваше службата на КГБ в съветското посолство в Лондон преди 1985 година, каза: "Силата на КГБ е, че във Великобритания живеят толкова много руснаци, които работят за британски компании. Всеки втори руснак, който е на някаква важна позиция, е действащ информатор на КГБ".

Великобритания е от огромен интерес за Русия заради силните си връзки със Съединените щати и влиятелната си роля в НАТО, както и с позициите си по отношение на Ирак и Иран. Освен това, живеещи във Великобритания олигарси и опоненти на Путин са първостепенна цел на руския шпионаж. Такъв бивш олигарх е Борис Березовски, който живее като изгнаник в Лондон от 2000 г.

През септември м.г. британският в. Сънди таймс писа, че руските спецслужби готвят покушение срещу Березовски, възнамерявайки да го отровят.

В средата на октомври т.г. се появи съобщение за покушение срещу чеченския емисар Ахмед Закаев, за чиято екстрадиция настоява Русия. В прозорците на лондонското жилище на Закаев е била хвърлена бутилка със запалителна смес. Малко по-късно Закаев заяви, че руските спецслужби могат да проведат операция по унищожаването на чеченски представители на територията на европейски страни.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: