"Индипендънт": Великобритания няма шанс да избегне провеждането на европейски избори

"Индипендънт": Великобритания няма шанс да избегне провеждането на европейски избори

Британското правителство планира нови преговори с лейбъристката опозиция и твърди, че споразумението за напускане на ЕС може да бъде одобрено преди европейските избори, насрочени за 23 май, пише британският в. "Индипендънт".

 

Според два уважавани центъра за анализи обаче този срок е фантастичен. Един от тях смята, че приемането на съответното решение може да отнеме няколко месеца. Дебатите в британския парламент ще бъдат също толкова тежки и непримирими, колкото тези за Маастрихтския и Лисабонския договори.

 

През 1993 г. одобряването на Маастрихтския договор отне 41 дни. През 2008 г. Лисабонският договор имаше нужда от 25 дни. До европейските избори обаче остават само 17 пленарни дни, подчертава в. "Индипендънт", отбелязвайки, че провеждането на избори за депутати в Европейския парламент ще бъде лично унижение за британската премиерка Тереза Мей, която неведнъж заявяваше пред депутатите, че те не бива да се състоят.

 

След гласуването си в британския парламент клаузите на постигнатото от Тереза Мей споразумение с Брюксел може да се окажат променени до такава степен, че да противоречат на сделката. При това положение Европарламентът няма да може да я ратифицира, предупреждава Джо Оуен, програмен директор в британския Институт за държавно управление.

 

Преговорите между консерватори и лейбъристи също остават на ръба на провала. Политиците не се срещнаха отново тази седмица поради липсата на напредък в преговорите между експертите. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви, че неговият екип е настоявал за митнически съюз, но Мей отлага поради натиск от дясното крило на своята партия, отбелязва в. "Индипендънт".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?