"Индипендънт": В България има незаконни фармацевтични фабрики

В днешна публикация британският вестник Индипендънт пише за търговията с фалшиви лекарства в източноевропейски държави, сред които и България. На челно място в списъка на държавите, проверени от представители на големите световни лекарствени компании са България, Полша и Турция.

В тези страни бяха открити фалшиви лекарства и незаконни фармацевтични фабрики, които печелят милиони лири годишно от производството на фалшиви хапчета, пише вестникът. Става дума за глобална индустрия, чиято стойност се изчислява на повече от 20 млрд. британски лири годишно.

Тази търговия използва Интернет и слабия контрол върху световната мрежа. Съмнителни оферти за лекарства от рода на Виагра заливат електронната поща, се казва в статията. Вестникът цитира експерти от СЗО, които са на мнение, че проблемът ще става още по-сериозен.

Споменатите три страни се стремят към членство в ЕС. Те са убежища за нелегални лекарствени производства и контрабанда, а също така граничат с държави като Русия, известни с леснодостъпните си запаси от фалшиви лекарства. Полша е една от 10-те страни, които ще се присъединят към ЕС на 1 май т. г., а и на България и Турция им предстои членство в съюза.

Според СЗО това ще направи ЕС още по-уязвим по отношение на глобалната търговия с незаконни фармацевтични продукти. Подобни проблеми са били наблюдавани в Африка и Азия, където до 25 процента от продаваните лекарства са фалшиви или не отговарят на стандартите, смята експерт от СЗО.

Традиционно стриктната регулация в ЕС бързо ще се окаже подкопана от по-слабия контрол в новите членки, казва експертът. От опита с контрабандата на цигари в Европа може да се прогнозира, че това положение ще доведе до появата на все повече фалшиви лекарства в Европа.

Лекарствата, които най-вероятно ще доминират незаконната търговия са тези, които обикновено се фалшифицират в САЩ: таблетки за стимулиране на ерекцията като Виагра и Сиалис, както и хапчета за отслабване като Липитор и Ксеникал.

Pfizer - една от малкото големи фармацевтични компании, която е склонна към открито обсъждане на търговията, открива съвсем открито предлагана фалшива Виагра в Полша, Русия и България. Компанията помогна за затварянето на три незаконни предприятия в тези страни. По-голямата част от фалшивата Виагра идва от Китай и Южна Азия, пише още Индипендънт.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес