Индия и Пакистан започнаха ключови преговори за мир

Ядреновъоръжените съпернички Индия и Пакистан започнаха днес първите си официални мирни преговори от близо три години, като една от основните им цели е да бъде решен спорът за предимно мюсюлмански Кашмир, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Срещите между служители от двете външни ведомства ще продължат три дни в Исламабад. Те имат за цел да изготвят програмата и структурата на преговорния процес. Пакистан иска да отбележи бърз напредък по време на разговори, които вероятно ще засегнат и мерки за изграждане на доверие в ядрената сфера, особено като се има предвид изтичането на ядрена технология от "бащата" на пакистанската ядрена програма към страни като Либия и Северна Корея.

Преговорите са първото реално изпитание за желанието на двете страни да покажат гъвкавост по дълго отстояваните си позиции, особено що се отнася до района Кашмир, който стана причина за трите войни между Индия и Пакистан от независимостта им през 1947 г.

Директорът на отдела за Южна Азия в пакистанското външно министерство Джали Абас Джилани и Арун Кумар Синх, държавен министър в индийското външно министерство, се здрависаха, преди да започнат разговорите. Те ще преговорят в продължение на два дни преди срещата в сряда между индийския заместник-министър на външните работи Шашанк и пакистанския му колега Риаз Хохар.

Пакистан подхожда откровено към тези преговори. Надяваме се Индия да демонстрира същото отношение, каза говорителят на пакистанското външно ведомство Масуд Хан.

Преговорите започнаха на фона на нови съобщения за насилие. Днес в Сринагар е бил убит високопоставен член на Народната демократична партия, която оглавява коалиционното правителство на щата Джаму и Кашмир, предаде Ройтерс. Заедно с Гулам Мохамад Дар е загинал един полицай.

Полицай е бил прострелян и тежко ранен днес при друга атака в Сринагар, а още един е загинал при нападение на въоръжени лица срещу участък в провинция Барамула, северно от Сринагар.

Отговорност за убийството на Гулам Мохамад Дар е поела малко известната група "Движение за спасяване на Кашмир", която вероятно обединява ислямски екстремисти.

Споделяне

Още от Свят