Индия купи руски самолетоносач и самолети за 1.6 млр. долара

Индия подписа с Русия сделка на стойност 1.6 милиарда долара за закупуването на руски тежък крайцер-самолетоносач и 12 военни самолета, предадоха световните агенции.

Споразумението бе подписано в индийската столица Делхи в присъствието на военните министри на Русия и Индия Сергей Иванов и Джордж Фернандес.

Русия каза, че ще достави самолетоносача "Адмирал Горшков" до 2008 г.

Русия е най-големият доставчик на тежко въоръжение за Индия, като военното сътрудничество играе ключова роля в отношенията между двете страни.

Самолетоносачът "Адмирал Горшков" е 29 - годишен кораб, който руснаците изведоха от употреба през 1994 г., предаде Би Би Си.

Сделката беше критикувана от някои среди в Индия, които смятат, че страната дава твърде много пари за относително стар кораб.

Но през декември м.г. шефът на индийското военноморско командване защити сделката, като каза, че самолетоносачът има живот 40 години.

След като бъде ремонтиран и преоборудван, "Адмирал Горшков" ще бъде 70%, каза той и допълни, че сделката е "много, много добра".

В рамките на проекта се предвижда корабът бъде оборудван с най-нови оръжейни системи и корабна авиационна група от изтребители МиГ-29К и хеликоптери за борба с подводници Ка-27 и Ка-31.

Според ИТАР-ТАСС се планира и създаване на брегова инфраструктура, необходима за самолетоносача. Ако Русия участва в нейното изграждане и се сключат допълнителни договори за покупка на още 30 руски изтребителя за кораба, руската страна ще получи общо 3 млрд. долара, писа вчера московският финансов всекидневник Ведомости. Изданието се позова на "източник, близък до сделката".

Самолетоносачът "Адмирал Горшков" е напълно подготвен за довършване на ремонта и модернизацията, цитира ИТАР-ТАСС ръководството на военния завод в руския гр. Северодвинск, където е закотвен крайцерът. Изпълнени са желанията на индийската страна, изразени преди сключването на договора. Предстои да се увеличи дължината на пистата за излитане на изтребителите и да се монтира самолетен катапулт, действащ с барут, за по-бързо набиране на стартова скорост. Това ще бъде осъществено в близките 4 години.

Крайцерът "Адмирал Горшков" има водоизместване 44 хил. тона, дълъг е 273 метра, широк 53 и висок 63 метра, добавя агенцията.

През май м.г. двете военноморските сили на двете страни проведоха военни учения в Арабско море, чиято цел беше военните отношения да бъдат консолидирани, а присъствието на Русия в този район - усилена.

Споделяне

Още от Свят