Индия купува от Франция 36 изтребители "Рафал"

Индия купува от Франция 36 изтребители "Рафал"

Индия подписа междуправителствено споразумение за купуване на 36 изтребителя "Рафал" от Франция, чиито финансови аспекти предстои да бъдат договорени, предаде ДПА.

Покупката на 36 изтребителя "Рафал", произведени от френската компания "Дасо" се смята за най-голямата оръжейна сделка в областта на отбраната. Изчислява се, че тя ще е на стойност 600 милиарда рупии (9 милиарда долара).

Още 13 споразумения за сътрудничество в области като космоса, железопътния транспорт и контратероризма бяха подписани след преговори на френския президент Франсоа Оланд с индийския премиер Нарендра Моди в Делхи. Сред тях е споразумение за продажба на 800 жп вагона от френската компания "Алстом" и участие на френската космическа агенция CNES в предстоящата мисия на Индия на Марс.

Френски компании ще инвестират 10 милиарда долара в Индия през следващите пет години, главно в индустрията, заяви френският финансов министър Мишел Сапен.

Оланд започна тридневната си визита в Индия вчера от северния град Шандигар. Утре той ще бъде главният гост на военния парад по случай Деня на републиката.

В индийската столица са въведени безпрецедентни мерки за сигурност заради визитата, особено с оглед на терористичната атака срещу военновъздушна база в региона в началото на януари.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?