Индия обвини Пакистан за атаките в Мумбай

Атаките в индийския град Мумбай през ноември трябва да са били осъществени с подкрепата на някои от официалните пакистански агенции, заяви във вторник индийският министър-председател Манмохан Сингх, цитиран от ББС. Той обвини съседната държава и в разгаряне на "военна истерия". В понеделник Индия обяви, че е предала на Исламабад данни за връзка между атентатите и пакистански "елементи".

Атаките срещу редица хотели в Мумбай доведоха до смъртта на над 170 души.

Коментарите на Сингх бяха направени по време на среща с министри от неговия кабинет в Делхи. "Поради сложността и голямата прецизност на атаката, тя трябва да е била осъществена с подкрепата на някои официални служби в Пакистан", обяви индийският министър-председател.

Той разкритикува политиката на Исламабад в борбата с тероризма и обяви, че съседната държава дава "убежище на терористи и на други сили, които са с лоши намерения към Индия".

Според Сингх Индия трябва да убеди света, че държави, използващи тероризма като инструмент на външната си политика, трябва да бъдат изолирани. Според Индия атаките са проведени от мъже, членуващи във въоръжената групировка Лашкар-е-Таиба, която поддържа дългосрочни връзки с официалната пакистанска агенция за външно разузнаване.

И групировката, и агенцията отрекоха да имат връзка с атентатите. В понеделник властите в Делхи предадоха на Пакистан данни за атаките. Те включват разпита на заловения атентатор, подробности за телефонните разговори между нападателите и подробности за използваните оръжия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?