"Индия пауър" си прави оглушки за българските активи на ЧЕЗ

Чешката компания може да получи по-ниска оферта и като вариант изчаква делото на "Инерком" срещу КЗК

"Индия пауър" си прави оглушки за българските активи на ЧЕЗ

Чешката компания ЧЕЗ е в ситуация на несигурност доколко финансово успешно ще излезе от българския пазар. Компанията "Индия Пауър", с която ЧЕЗ реши да започне преговори по продажбата на електроразпределителната си мрежа в Западна България, доставчика на ток и още активи като застраховка при провал на вече договорената сделка с българската "Инерком", не е подновила офертата към чехите.

Според източници на чешкото издание "Лидове новини", което е на чешкия премиер Андрей Бабиш, индийската компания, която бе класирана втора в непрозрачния търг за българските активи, може дори да намали ценовото си предложение. То беше по-високо от това на "Инерком", но пазарджишката фирма бе предпочетена, тъй като предлагаше да плати веднага, докато индийците смятаха да сторят това в продължение на пет години, което реално обезценява офертата им и тя излиза между 317 и 333 млн. евро. Избухналият в България скандал с избора на неизвестната дотогава "Инерком" за купувач на стратегически за националната сигурност енергиен актив и публикации, че финансирането на сделката ще дойде от офшорки, доведе до негативна нагласа срещу сделката.  Комисията за защита на конкуренцията на два пъти отказа одобрение, а след като Върховният административен съд я задължи да стори това, тя спря производството до произнасянето отново на ВАС по първата жалба на "Инерком". Тъй като първото заседание по случая е насрочено чак за средата на май 2019 г., ЧЕЗ предприе през ноември паралелни преговори с индийската компания. Тя играеше заедно с българския търговец на ток "Фючър Енерджи", който вече фалира, но бе потвърдила, че запазва интереса си към сделката самостоятелно.
 
"Индия пауър" все още не е предложила цена за закупуването на българските активи на ЧЕЗ, въпреки че води преговори от декември, каза говорителката на чешката компания Алице Хоракова пред БНР във вторник.

"Ние все още не сме получили обвързваща оферта от "Индия пауър", така че не знаем какво ще предложат", заяви Хоракова.

Според публикация на "Лидове Новини" индийският кандидат е предложил в прикляьчената процедура 355 млн. евро с изплащане за пет години. Офертата на "Инерком" бе за 342.4 млн. евро, пише "Лидове новини". Това бе обяснено още през миналата година от различни представители на ЧЕЗ. Сключеното между компанията и "Инерком" през февруари 2018 г. споразумение за сделката предвиждаше сумата по нея да бъдат платени в края на ноември. Очакванията бяха тя лесно до получи одобрението на антимонополната комисия, но тя реши, че "Инерком" която притежава шест възобновяеми централи, ще се разрастне много и може да злоупотребява с господстващото си положение. Отказът на собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова от слънчевия ѝ бизнес обаче не направи КЗК по-отзивчива. "Инерком" пък не плати сумата в посочения срок. Дружеството твърдеше, че е осигурило финансирането от първокласни банки. Дори и да е било така, има логика при несигурно финализиране на сделката да не се плаща по нея.

Източници на чешкото издание от централата на ЧЕЗ твърдят, че "Индия пауър корпорейшън" се опитва да се възползва от неблагоприятните развития около "Инерком" и може да намали офертата си с милиони. Причината била, че българските дружества на ЧЕЗ не се представят добре.

Публично достъпните данни на сайта на Българската фондова борса показват, че акциите на "ЧЕЗ Разпределение България " и "ЧЕЗ Електро България" поевтиняват. 33 на сто от двете компании, които са най-съществените активи от пакета продавани дружества у нас, се търгуват на БФБ. С 19.7 на сто е паднала цената на акциите на "ЧЕЗ Разпределение България" през 2018 г., а при "ЧЕЗ Електро България" намалението е 20.5%, посочва "Ливоде новини".

"Само малки акции на българските търговски и дистрибуторски компании се търгуват публично на Софийската фондова борса. Коментарите за движението на акциите не са наши”, каза говорителката Хоракова, цитирана от чешкото издание.

То допълва, че българските дружества са получили в разгара на продажбата им финансови инжекции от централата си в Прага. Предоставени са били 30 млн. евро за финансиране на необходимите инвестиции на дружествата. В случай на успешна продажба обаче тези заеми ще бъдат изплатени на ЧЕЗ, допълва "Лидове новини".

Именно опасността пред ЧЕЗ да излезе при по-неблагоприятни финансови условия то българския пазар задържат все още компанията да се откаже от напълно от сделката с "Инерком", посочва още изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес