Индия регистрира над 4000 починали от коронавирус за втори пореден ден

Индия регистрира над 4000 починали от коронавирус за втори пореден ден

Индия е регистрирала днес над 4000 починали от новия коронавирус за втори пореден ден, а новозаразените остават под 400 000 за четвърти пореден ден, въпреки че вирусът върлува в селските райони, където много случаи може да не бъдат открити заради недостатъчното тестове, предаде Ройтерс.

Положението е особено тежко в най-многолюдния индийски щат Утар Прадеш, с около 230 милиона жители.

По данни на здравното министерство в Индия през последните 24 часа са регистрирани 362 727 новозаразени и 4120 смъртни случая.

Ваксинационната кампания бележи забавяне, въпреки че премиерът Нарендра Моди обяви, че от 1 май вече може да се ваксинират всички пълнолетни граждани.

Два щата - Карнатака, в който е технологичният хъб Бенгалуру, и Махаращра, където се намира индийската икономическа столица Мумбай - обявиха, че временно спират ваксинирането на хора между 18 и 44 години, защото дават предимство при втората доза ваксина на възрастовата група над 45 години.

Към днешна дата Индия е ваксинирала изцяло малко над 38,2 милиона човека, или около 2,8 процента от населението си от 1,35 милиарда души.

От началото на пандемията в страната са потвърдени повече от 23,7 милиона случая на коронавирус. Индия е на второ място в света по този показател след Съединените щати.

Броят на смъртните случаи, свързани с коронавируса, надхвърли 258 хиляди в страната, която е на трето място в мрачната статистика след САЩ и Бразилия.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус