Индия регистрира над 4000 смъртни случая за денонощие

Индия регистрира над 4000 смъртни случая за денонощие

Индия днес регистрира за трети пореден ден по-малък дневен ръст на заразените с коронавирус, но смъртните случаи за изминалото денонощие са надхвърлили 4000, с което общият брой на жертвите достигна 270 000, по данни на здравното министерство, предаде Ройтерс.

Смъртните случаи са се увеличили с 4077, а инфекциите - с 311 170 - най-малкият ръст за денонощие от три седмици насам. През изтичащата седмица инфекциите са се увеличили с над два милиона, а смъртните случаи - с близо 28 000. Общият брой на заразените е 24,68 милиона.

Третата вълна от разпространение на вируса в Индия, започнала през февруари, постави болниците и медиците под огромен натиск. След наложени строги ограничителни мерки в най-силно засегнатите щати като Махаращра и Делхи новите случаи започнаха трайно да намаляват. Вчера федералните здравни власти съобщиха, че тази седмица процентът на положителните тестове е спаднал до 19,8 спрямо 21,9 миналата седмица, пораждайки надежда, че дневният ръст на инфекциите е започнал да се стабилизира. Нова вълна на епидемията обаче се наблюдава в селските райони след отлива от градовете.

Индия - най-големият производител на ваксини в света, към днешна дата е ваксинирала напълно малко над 40,4 милиона души, или едва 2,9 процента от своето население от 1,35 милиарда по данни на правителствения портал Co-WIN. Страната ще разполага с 516 милиона дози ваксини до юли, съобщи вчера здравният министър Харш Вардхан.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус