Индия реши да патентова йогизма

Индия реши да патентова йогизма

Индия реши да уреди правата си над тайните на йогата, пише британското издание "Телеграф" в понеделник. Специално за случая е създадена комисия от индийски гуру и 200 учени, които трябва отделно да регистрират всяка позиция от традиционната гимнастика и така да запазят авторските си права над тези елементи.

Индия планира да защити духовната практика и свързаните с нея ритуали от комерсиализиране, тъй като доходите от платените занимания по йога, станала популярна в Европа и САЩ в края на 60-те години на миналия век, се оценява на 225 млрд. долара. В самата Индия обаче водещите в областта гуру не взимат пари за своите услуги.

Както отбелязва изданието, нарастването на броя на западните школи по йога е станало причина за увеличеното търсене на патентни заявки. По този начин американските и европейските школи искат да регистрират своята дейност не като просто преподаване на йога, а като обучение в уникални духовно-физически практики. Само в САЩ 130 школи са получили патентни документи и 150 сертификата за авторски права върху един или друг метод от гимнастиката. Освен това в Америка са регистрирани и 2300 нови школи по йога.

Индия смята, че регистрирането на нови видове на йогизма, които в действителност копират традиционните елементи на йогата и ги представят за новаторски идеи, нанася вреда на древната култура. Представител на Цифровата библиотека на традиционните знания, която е инициатор за патентоването на йогийските пози, заяви, че организацията се надява да регистрира до края на 2009 г. около 1500 пози от индийската практика.

Споделяне

Още от Свят