Индия реши да патентова йогизма

Индия реши да патентова йогизма

Индия реши да уреди правата си над тайните на йогата, пише британското издание "Телеграф" в понеделник. Специално за случая е създадена комисия от индийски гуру и 200 учени, които трябва отделно да регистрират всяка позиция от традиционната гимнастика и така да запазят авторските си права над тези елементи.

Индия планира да защити духовната практика и свързаните с нея ритуали от комерсиализиране, тъй като доходите от платените занимания по йога, станала популярна в Европа и САЩ в края на 60-те години на миналия век, се оценява на 225 млрд. долара. В самата Индия обаче водещите в областта гуру не взимат пари за своите услуги.

Както отбелязва изданието, нарастването на броя на западните школи по йога е станало причина за увеличеното търсене на патентни заявки. По този начин американските и европейските школи искат да регистрират своята дейност не като просто преподаване на йога, а като обучение в уникални духовно-физически практики. Само в САЩ 130 школи са получили патентни документи и 150 сертификата за авторски права върху един или друг метод от гимнастиката. Освен това в Америка са регистрирани и 2300 нови школи по йога.

Индия смята, че регистрирането на нови видове на йогизма, които в действителност копират традиционните елементи на йогата и ги представят за новаторски идеи, нанася вреда на древната култура. Представител на Цифровата библиотека на традиционните знания, която е инициатор за патентоването на йогийските пози, заяви, че организацията се надява да регистрира до края на 2009 г. около 1500 пози от индийската практика.

Споделяне

Още от Свят

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?