Индия си поиска диаманта Кохинор от Лондон

Индия си поиска диаманта Кохинор от Лондон

Индийското правителство настоява Великобритания да му върне прочутия диамант Кохинор, символ на имперската сила и източник на вдъхновение за писателя от викторианската епоха Уилки Колинс, пише британският в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Индия дори лансира международна кампания, която се подкрепя от ООН и от страни като Мексико, Гърция, Турция и Египет. Кампанията е за връщане не само на диаманта Кохинор на Индия, но и на други нейни съкровища, плячкосани през епохата на колониализма.

Според доктор Гаутам Сенгупта, директор на Института по архитектура на Индия, отговарящ за опазването на културното наследство, в европейските музеи има толкова много плячкосани индийски ценности, че ако те бъдат върнати на Индия, музеите буквално ще се изпразнят.

Диамантът Кохинор е в ръцете на британците, откакто силите на Източноиндийската компания разгромяват махараджата на Пенджаб през 1849 г. и го принуждават да предаде скъпоценния камък на кралица Виктория като военен трофей. Това става след сключването на Договора от Лахор.

Последно Кохинор бе носен от покойната кралица-майка, а след това е показан публично инкрустиран в малтийския кръст на короната, поставена върху ковчега ѝ на нейното погребение.

Диамантът е бил собственост на редица могули и махараджи, преди да бъде завладян от британците. Някога Кохинор е бил най-големият диамант в света. Най-често камъкът е свързван с Бабур, основателя на Империята на великите могули през ХVІ век.

Откакто Кохинор се намира във Великобритания, той е бил носен само от кралици, защото има легенда, че само Бог или жена могат да го носят безнаказано. Легендата гласи още, че мъже, които носят диаманта, може да властват над света, но ще си навлекат и всички съществуващи злини.

Викторианският романист Уилки Колинс казва, че се е вдъхновил от легендите за Кохинор, за да напише романа си "Лунен камък", припомня в. "Дейли телеграф".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?