Индия спусна на вода първи собствен самолетоносач

Първият индийски самолетоносач, построен изцяло в страната - "Викрант", бе спуснат днес на вода в корабостроителницата на град Кочи в южния щат Керала, съобщи  ИТАР-ТАСС.

"Индия трябва да развива и занапред собствени мощности, за да гарантира защитата на интересите си по море", заяви министърът на отбраната  Аракпарамбил Куриан Антъни.

Ходовите изпитания на самолетоносача са планирани за 2016 г., а през 2018 г. се очаква той да бъде приет на въоръжение от индийските военноморски сили. С това Индия ще се нареди сред държавите, способни да строят подобни кораби с водоизместване над 40 хил. тона - Русия, САЩ, Великобритания и Франция.

Водоизместването на "Викрант" е 37.5 хил. тона, дължината - 256 метра, широчината - 56 метра, газенето - 12 метра. Корабът ще има максимална скорост 28 възела и далечина на плаване 7.5 хил. мили разстояние при скорост 18 възела.

Екипажът му ще включва 1400 войници и 160 офицери без личния състав на авиационното крило. На самолетоносача ще може да се базират над 30 изтребители и хеликоптери.

Корабът е построен в рамките на програма за модернизиране на въоръженията, с които разполага индийската армия – главно съветски. Проектът е на стойност 5 милиарда долара.

"Викрант" се очаква да смени по-стар самолетоносач, приет на въоръжение през 1959 г.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?