Индия: Тълпа мята камъни срещу медици, лекуващи болен от коронавирус

Индия: Тълпа мята камъни срещу медици, лекуващи болен от коронавирус

Тълпа от хора в централния индийски щат Мадхя Прадеш е нападнала с камъни здравни работници, докато те се опитвали да лекуват пациент, за когото се предполага, че е заразен с коронавирус, съобщи полицейски служител, цитиран от Си Ен Ен.

Лекарите в Индия, борещи се с вируса, са изложени на опасности и дискриминация, тъй като много хора се страхуват, че самите медици могат да заразят останалите с вируса, докато общуват с тях.

Инцидентът е станал в сряда, докато двама лекари и трима здравни работници са били атакувани в град Индор.

"Беше около 2 ч. следобед и ние консултирахме пациент, когато дойдоха около 200 души и започнаха да мятат камъни. Имахме късмет, че администраторът на района беше с нас този ден и ни отведе незабавно с колата си", казва д-р Трупти Катдаре.

Катдаре разказва, че хората от медицинския екип са се отървали с леки наранявания по краката и на следващия ден се върнали в същия район, за да продължат обследването за коронавирус.

Полицията съобщи, че четирима души са арестувани във връзка с нападението, а властите се отнасят "много сериозно" към инцидента и планират още арести.

Останалите хора, които са участвали в нападението, са били идентифицирани от видеозаписи и срещу тях ще бъдат предприети действия.

Властите обаче са изправени пред сериозен проблем, а лекарите са в паника.

Медицинският персонал в Ню Делхи се оплака от остракиране и дискримнация от страна на общността, тъй като много хора се страхуват, че медиците са заразени след като са контактували с болни от коронавирус пациенти. Някои лекари дори са гонени със заплахи, че ако не си тръгнат ще им бъде спряно електричеството.

Правителствени представители и сдружения на здравните работници призовават гражданите да спрат да атакуват онези, които са посветили живота си на това да спасяват останалите.

Главният министър на щата Мадхя Прадеш предупреди, че атаките срещу лекари и парамедици няма да бъдат толерирани и ще бъдат предприети строги действия.

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?