Индия вече е лидер в изпращането на спам

Индия зае първо място в света място по най-голям брой изпратени нежелани писма по електронната поща, твърди доклад на компанията за онлайн сигурност Sophos, цитирана от Би Би Си. Проучването на компанията подрежда държавите по обема спам съобщения, преминаващи през компютрите във всяка от тях.

Индия се е изкачила до върха на класацията доста бързо, изпреварвайки досегашния лидер САЩ. Около 10% от спама в света идва или е преминал през компютри в азиатската държава.

Според експертите на компанията причината за тази промяна е бързото развитие на интернет достъпа в Индия. Липсата на опит на големия брой нови интернет потребители е обяснението защо голяма част от тях са станали жертва на киберпрестъпници.

Около 80% от спам съобщенията в интернет минават през компютри, заразени с вируси, позволяващи на хакери да установят контрол над машината. Според Sophos 9.3% от всички такива писма минават през индийски компютри, следват САЩ с 8.3% и Южна Корея с 5.7%.

Друга причина за придвижването на Индия нагоре в класацията е фактът, че спамърите вече се пренасочват към други форми на комуникация освен електронна поща. Социалните мрежи са новата цел, като най-популярните Facebook, Twitter и Pinterest отчитат увеличение на спама.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?