С решение на Върховния съд в Калкута

Индия забрани достъпа до над 100 пиратски сайтове

Въпреки торентите, местният музикален пазар се е разраснал с над 6% през 2011 г.

Близо 400 индийски интернет доставчици ще блокират достъпа на клиентите си до общо 104 пиратски сайтове, съобщиха в петък от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), цитирайки решение на Върховния съд в Калкута.

Делото е било заведено по жалба на Индийската музикална индустрия и местни търговски организации, представители на местни звукозаписи компании. В съобщението на БАМП е цитиран и индийският закон за авторско право, според който интернет доставчиците са длъжни да защитават интересите на авторите в своите онлайн мрежи.

"Индийското правителство би следвало да се възползва от този напредък, за да продължи с по-нататъшни законодателни стъпки, които да гарантират ефективност на борбата с всички форми на дигитално пиратство. Това ще позволи на индийския дигитален музикален пазар максимално да реализира потенциала си", приветства съдебното решение шефът на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) Франсис Муур, която неведнъж е посещавала и България, за да благодари на ГДБОП за добрата им съвместна работа срещу дейността на родните торент сайтове.

Наредбата на Върховния съд в Калкута задължава всички интернет доставчици в страната да блокират достъпа до нелегални сайтове, които нарушават авторското право, чрез IP адреси, domain имена и чрез инспектиране и блокиране на URL, допълват от БАМП.

В съобщението са цитирани и данни на IFPI, според които въпреки многото пиратски сайтове в Индия, местната музикална индустрия е реализирала ръст от 6.2% през м. г. в сравнение с 2010 г., като приходите са достигнали сумата от $141.2 милиона.

"От друга страна, цифрите показват, че пазарът, който за дълго беше задушаван от пиратството, е далеч под печалбите на други азиатски страни като Япония ($4 милиарда) и Южна Корея ($199 милиона)", се уточнява още в информацията.

Шефът на БАМП Ина Килева използва повода, за да подчертае, че "на фона на драматичната съпротива в България срещу приемане на правила за по-ефективна закрила на правата на музиката online и за повече легални дигитални бизнес формати за достъп до музика в интернет, Индия ни дава чудесен пример за решителност и справедливост".

Както е известно след масовия протест в края на февруари срещу плановете на управляващите да ратифицират международното търговско споразумение за борба с пиратството АСТА, родното правителство се отказа да въвежда новите правила. Това се случи и в голяма част от останалите европейски държави, сред които Германия, Чехия и Полша.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?