Индия започва предпазливо отваряне при спад на новите случаи на коронавирус

Бизнесът и магазините в два от най-големите градове в Индия днес започват да възобновяват дейността си в рамките на поетапно отпадане на ограничителните мерки в няколко щата в резултат на стабилен спад на новите случаи на коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Фирмите и магазините в Делхи отново работят, макар и с ограничено работно време, а метрото, което обслужва столицата и околните райони, пак се движи - с 50 процента от капацитета си. Миналата седмица местните власти разрешиха подновяването на някои производствени и строителни дейности.

"Сега ситуацията с коронавируса е под контрол и икономиката трябва отново да заработи", каза пред репортери главният министър на Делхи Арвинд Кеджривал.

Строгите ограничителни мерки действаха от април, когато броят на заразените започна стремглаво да нараства. Това увеличение продължи и през май, претоварвайки до крайност болниците в много части на Индия.

Към живот се връща и финансовият център Мумбай в крайбрежния щат Махаращра - един от най-засегнатите от епидемията в страната. Сега в районите, където делът на положителните тестове е под 5 процента, отново са отворени моловете, кината, ресторантите и офисите. Железопътният обществен транспорт обаче остава спрян.

Други индийски градове също започнаха постепенно да отменят ограниченията.

След върховите стойности с над 400 000 нови случая на денонощие през май в страната напоследък се наблюдава траен спад в броя както на новозаразените, така и на починалите.

Днес индийските власти отчетоха най-ниското равнище на новите случаи за денонощие от два месеца - 100 636. Починалите за изминалите 24 часа в страната са 2427.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?