Индийска компания детронира HP като най-зелен производител на електроника

Индийска компания детронира HP като най-зелен производител на електроника

Индийска компания поведе 18-ата класация на "Грийнпийс" за най-зелен производител на електроника през 2012 г., детронирайки "Хюлет Пакард" (НР), макар за пръв път да се включва в изданието "Зелена електроника", съобщиха от екоорганизацията. В понеделник тя представи освен листата си и препоръките си към към световните компании производители на електронно оборудване.

Класацията включва 16 компании, които се оценяват по три критерия, свързани с околната среда - енергия и климат; зелени продукти; устойчиви дейности.

"Уипро" (Wipro) е спечелила най-много точки заради усилията си да използва зелена енергия и застъпничеството си за зелени енергийни политики в Индия. Компанията води в класацията и заради политиката си за събиране на електронните отпадъци за рециклиране и за извеждането от употреба на опасните химикали в продуктите си.

“Уипро" постави нов еталон за устойчивост, не само в Индия, но и в целия свят, който ще има дългосрочно влияние в дебата за зелената енергия в производството на електроника", заяви Абишек Пратап от "Грийнпийс Индия".

HP напусна челното си място от миналата година в класацията и е на втора позиция. "Нокиа" се изкачи от номер 4 до номер 3. Тайванският производител на компютри "Асер" е най-подобрилата се компания, като се е предвижила нагоре девет места до четвърта позиция, заради ангажиране с емисиите на парникови газове, опасни вещества, конфликтни източници на минерали и фибри. "Дел" обаче пада от трета на пета позиция, а "Епъл" е минала място назад до № 6. Производителя на "Блекбъри" – RIM, остава на дъното на класацията с 16-ата си позиция.

"Грийнпийс" препоръчва на производителите на електроника да прекратят постепенно използването на мръсна енергия не само при производството, но и при достваките си.

Докато компаниите бележат напредък в премахването на токсичните химикали от мобилните телефони, компютрите и таблетите, които произвеждат – то производството и дистрибуторските им мрежи са все още силно зависими от изкопаемите горива, които допринасят за климатичните промени, пише в доклада към класацията.

"Следващото голямо предизвикателство пред компаниите е намаляването на въглеродния им отпечатък," заяви Каси Харел, анализатор на "Грийнпийс". "Потребителите заявиха, че искат по-зелени технологии, което означава високи технологии, захранвани с възобновяема енергия”, допълва представителят на организацията.

По-голямата част от емисиите на въглероден двуокис, свързани с електронните устройства, се генерират в производствената верига, където се монтират устройствата. Повече емисии се отделят при производството на някои уреди, като таблети и смартфони, отколкото при използването им след като са закупени от потребителите.

Тъй като използването на електронни продукти по света расте, само лидерство в опазването на околната среда от страна на корпорациите може да предотврати увеличаването на електронните отпадъци, както и да гарантира прехода на индустрията към чиста енергия. В много страни компаниите-производители имат политическо влияние - което означава, че застъпничество за чиста енергия може да повлияе на политиката на правителствата, посочват от екоорганизацията.

Споделяне

Още от Greenpool