Индийската фондова борса се съвзема

Водещият индекс на Бомбайската фондова борса (Sensex) днес в ранната търговия се повиши с 5 процента, след като вчера отчете спад от 11% заради опасенията на инвеститорите от евентуален съюз на партията Индийски национален конгрес на Соня Ганди, която спечели парламентарните избори, при сформиране на новото правителство, предадоха световните агенции.

Инвеститорите в Индия искат две неща: стабилност и гаранции, че процесът на икономическа либерализация от последните 15 години ще продължи. След като в четвъртък миналата седмица стана ясно, че победител в парламентарните избори е Индийският национален конгрес, който ще може да управлява само с подкрепата на настроените срещу приватизацията комунисти, вчера загубите на индийските капиталови пазари достигнаха около 2 трлн. рупии (45 млрд. долара), припомня АП.

Регулаторните органи вчера затвориха пазарите на два пъти, тъй като според правилата търговията трябва да бъде спряна при промени в цените на акциите с повече от 10 процента за един ден. Инвеститорите обвиняват Ганди, която се очаква да стане премиер на Индия, за паниката, предизвикала най-големия срив в 129-годишната история на пазара.

След намесата на държавните банки и финансови институции Бомбайската фондова борса, която е най-старата борса в Азия, се възстанови от най-силния спад от основаването си през 1875 година. Борсата затвори вчера при най-ниското си ниво за последните 12 години. Вчерашният ден беше и най-лошият в 10-годишната история на най-голямата борса в Индия - Националната фондова борса, която отчете спад със 17,47 процента.

Индийските инвеститори, които миналата година имаха увеличение на капитала си средно с 8 процента, бяха разгневени от борсовия крах. По-голямата част от изтегления капитал принадлежи на чуждестранни инвеститори, които през последната година вложиха 7 млрд. долара в индийските пазари.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?