Индийската опозиция настоява за съдебно разследване на сделка за автомати с Кинтекся

Опозиционната партия Индийски национален конгрес (ИНК) окачестви като "незадоволително" обяснението на министерството на вътрешните работи за покупката на автомати "Калашников" АК-47 от българската фирма Кинтекс, съобщи агенция Прес тръст ъв Индия (ПТИ).

Говорителят на ИНК Капил Сибал заяви пред журналисти в Делхи, че партията му настоява съдия от Върховния съд да разследва сделката.

Индийското вътрешно министерство в понеделник опроверга твърденията за нарушения при покупката на автомати АК-47 от Кинтекс.

Говорител на министерството поясни, че сделката с Кинтекс била сключена, след като първоначалната цена, предложена от българската фирма, била свалена чрез преговори.

Преди това ИНК обвини министерството, че е внесло "по-нискокачествени" автомати Калашников от Кинтекс, макар че разполагало с оферта за "по-висококачествен" автомат на много по-ниска цена, предложена от руската фирма Рособороноекспорт.

Пред агенция ПТИ, цитирана от електронното издание Deepikaglobal.com - уебсайт за индийците, живеещи в чужбина, говорител на министерството заяви, че предложението от Рособоронекспорт не отговаряло на спецификациите на търга, а автоматите на румънската фирма Ромтехника не издържали полевите тестове, предаде БТА.

По този повод говорителят на ИНК заяви във вторник, че министерството трябва да изясни какви са спецификациите.

Споделяне

Още от Свят