Индийски фармацевтичен гигант ще вложи 5 млн. долара в България

Зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова и индийския бизнесмен Умеш Моди

Един от големите индустриални конгломерати в Индия – "Умеш Моди Груп" (Umesh Modi Group) ще инвестира 5 млн. долара в изграждане на своя база в България. Целта на компанията е да развие бизнеса си към европейския пазар.

Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова с Умеш Моди, президент на едноименната индийска компания, съобщи Министерството на икономиката.

Лилия Иванова е представила насърчителните мерки, които България предлага на чуждите инвеститори. "България е страна с привлекателен инвестиционен климат, а ниските оперативни разходи са много атрактивни за нас", казал президентът на индийската компания Умеш Моди по време на срещата.

България е избрана след внимателно проучване на страните от региона и инвестиционния климат в тях. Интересите на групата са в различни бизнес начинания като фармацевтика, захарна индустрия, желязо и стомана, козметика и др.

С 30 клона, 18 производствени единици и над 10 500 квалифицирани специалисти, "Умеш моди Груп" има изградени предприятия в Индия, Шри Ланка и Бангладеш. Групата разполага и с два центъра за научноизследователска и развойна дейност и си сътрудничи с 15 мултинационални компании.

Годишният ѝ оборот надхвърля 332 милиона щатски долара за 2017 г. Групата е представена в Югоизточна Азия – Камбоджа, Непал, Лаос, Мианмар, Шри Ланка и Бангладеш. Присъства и на африканския пазар – Уганда, Танзания, Кения и Нигерия, както и в Таджикистан.

От икономическото министерство допълват, че стокообменът през първо полугодие на годината между България и Индия възлиза на 171.3 млн. щатски долара. Износът за Индия е 62.7 млн. долара, а вносът е 108.6 млн. долара.

 

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?