Индийски хирурзи оперират дете с осем крайника

Индийски хирурзи оперират дете с осем крайника

Индийски хирурзи извършват сложна операция на двугодишно момиченце, което се е родило с четири ръце и четири крака, съобщи ББС във вторник. Малката Лакшми Татма е съединено в таза с тялото на безглав близнак, който не се е развил.

Група от хирурзи в Бангалор се опитва  да раздели гръбначния стълб и бъбрека на Лакшми и нейния близнак. Лекарите се надяват, че операцията ще даде шанс на момиченцето да живее. Интервенцията се ръководи от доктор Шаран Патил, който казва, че операцията може да трае  40 часа.  Доктор Патил научил, че детето се нуждае от хирургическа помощ и се отправил към малкото село в щата Бихар на границата с Непал. Малката била открита с възпалена язва и страдала от продължителна треска без да ѝ е оказвана никаква медицинска помощ.

Родителите на момичето много искали операцията, но някои жители на селото били против. Те смятат, че в детето се е въплътила четири ръката богиня на изобилието Лакшми.

Срасналите се близнаци се срещат средно веднъж на 200 хил. раждания на еднополови близнаци. Едва между 5 и 25 на сто от тях обаче доживяват зряла възраст. По данни, събирани през последните 500 години, това се е случило с около 600 двойки, от които 70 процента са били от женски пол.

Споделяне

Още от Свят