Индийски компании с интерес да инвестират в България

Индийски компании с интерес да инвестират в България

Индийски компании проявяват интерес за инвестиции у нас в сферата на автомобилостроенето, информационните и комуникационни технологии, хранителната промишленост, селското стопанство и производството на дрехи. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с ръководството и членове на най-голямата бизнес организация в Индия – FICCI, съобщи Министерството на икономиката.

Александър Манолев е провел двустранни разговори с потенциални инвеститори, които имат интерес към България и е отправил покана към тях да посетят страната ни и конкретни локации, които биха били подходящи за разкриване на техни производства.

Основана през 1927 г., FICCI е най-голямата и най-стара бизнес организация в Индия. Тя обслужва членовете си от индийските частни и публични корпоративни сектори и мултинационални компании, като достига до над 250 000 компании.

"Икономическата политика на България поставя акцент върху развитието на индустрии с висока добавена стойност като информационни технологии, автомобилната индустрия, машиностроенето, химическата и фармацевтичната промишленост, и можем да предложим добри възможности за индийски инвестиции в тези области", е казал Манолев.

Той е обърнал внимание и на факта, че с инвестиция в нашата страна индийските компании ще получат достъп до единия европейски пазар, а стратегическото ни географско положение ни прави атрактивни и за локация за бизнес с трети страни от Близкия и Далечния Изток.

На българския пазар има редица индийски компании, които през последните си години разшириха бизнеса си. Една от тях е "Съдърланд" (Sutherland Global Services), която предлага аутсорсинг на бизнес процеси. Тя оперира пет центъра в България, в които работят над 2000 високоплатени специалисти. "Съдърланд" обслужва клиенти от цял свят, сред които и Cisco, DELL, McAfee, Allianz, Google, Amazon и др. Компанията планира разрастване на дейността си у нас.

Друг добър пример е този на индийската ИТ компания "Феуджи" (Feuji Inc), която откри център за аусторсинг и ИТ услуги, подпомагащ дейността на HP и компанията DXC в България. "Феуджи" обслужва от страната ни и американските компании VMware и AGCO. За нея работят около 100 специалисти.

Индийската "Синегранд" оперира 3 киносалона в България и планира да инвестира през следващата година още 3 млн. евро в откриване на нови обекти.

Индийски компании имат инвестиции у нас и в сферата на туризма, медицината, фармацията, земеделието и други.

По време на срещата с индийския бизнес Манолев е представил и предимствата, които Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ) предлага. Подписано е било и споразумение за партньорство между НКИЗ и FICCI, по силата на което организацията ще насочва своите членове, проявяващи интерес към България, към държавните индустриални зони.

 

Споделяне

Още от Бизнес