Индийски компании с интерес да инвестират в България

Индийски компании с интерес да инвестират в България

Индийски компании проявяват интерес за инвестиции у нас в сферата на автомобилостроенето, информационните и комуникационни технологии, хранителната промишленост, селското стопанство и производството на дрехи. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с ръководството и членове на най-голямата бизнес организация в Индия – FICCI, съобщи Министерството на икономиката.

Александър Манолев е провел двустранни разговори с потенциални инвеститори, които имат интерес към България и е отправил покана към тях да посетят страната ни и конкретни локации, които биха били подходящи за разкриване на техни производства.

Основана през 1927 г., FICCI е най-голямата и най-стара бизнес организация в Индия. Тя обслужва членовете си от индийските частни и публични корпоративни сектори и мултинационални компании, като достига до над 250 000 компании.

"Икономическата политика на България поставя акцент върху развитието на индустрии с висока добавена стойност като информационни технологии, автомобилната индустрия, машиностроенето, химическата и фармацевтичната промишленост, и можем да предложим добри възможности за индийски инвестиции в тези области", е казал Манолев.

Той е обърнал внимание и на факта, че с инвестиция в нашата страна индийските компании ще получат достъп до единия европейски пазар, а стратегическото ни географско положение ни прави атрактивни и за локация за бизнес с трети страни от Близкия и Далечния Изток.

На българския пазар има редица индийски компании, които през последните си години разшириха бизнеса си. Една от тях е "Съдърланд" (Sutherland Global Services), която предлага аутсорсинг на бизнес процеси. Тя оперира пет центъра в България, в които работят над 2000 високоплатени специалисти. "Съдърланд" обслужва клиенти от цял свят, сред които и Cisco, DELL, McAfee, Allianz, Google, Amazon и др. Компанията планира разрастване на дейността си у нас.

Друг добър пример е този на индийската ИТ компания "Феуджи" (Feuji Inc), която откри център за аусторсинг и ИТ услуги, подпомагащ дейността на HP и компанията DXC в България. "Феуджи" обслужва от страната ни и американските компании VMware и AGCO. За нея работят около 100 специалисти.

Индийската "Синегранд" оперира 3 киносалона в България и планира да инвестира през следващата година още 3 млн. евро в откриване на нови обекти.

Индийски компании имат инвестиции у нас и в сферата на туризма, медицината, фармацията, земеделието и други.

По време на срещата с индийския бизнес Манолев е представил и предимствата, които Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ) предлага. Подписано е било и споразумение за партньорство между НКИЗ и FICCI, по силата на което организацията ще насочва своите членове, проявяващи интерес към България, към държавните индустриални зони.

 

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?