Индийският президент: България може да бъде ключов партньор в отбраната и информационните технологиите

Сн. БГНЕС

България може да бъде ключов партньор на Индия в областта на отбраната и на информационните технологии, посочи индийският президент Рам Натх Ковинд след среща с българския си колега Румен Радев.

Двамата обсъдиха възможността за откриване на директна въздушна линия между България и Индия. В присъствието на двамата президенти бяха подписани двустранни документи в областта на туризма, образованието, науката и технологиите, и ядрената енергетика.

България и Индия възстановяват диалога на най-високо политическо ниво след 15-годишна пауза. Затова посещението на индийския президент в София е важно за бъдещото сътрудничество между двете страни, посочи президентът Румен Радев.

"Индия винаги е била приятелска страна за България. Свързват ни исторически отношения в дух на приятелство и конструктивност. Индия е изключително важен партньор за България", каза Радев.

Радев отбеляза също тежестта на Индия в системата на международните отношения, не само заради населението ѝ, което е около 1 млрд. и 300 млн. души, но и заради активната и конструктивна външна политика, в дух на диалог, мир, добросъседство и борба срещу глобалния тероризъм.

Стокообмен от порядъка на 200-250 млн. долара годишно са далеч от нашите възможности, добави българският президент. Позицията беше споделена и от индийския президент, който каза, че и двамата са съгласни, че трябва значително са се подобри икономическото партньорство, за да може то да отразява задълбочеността и солидността на политическите отношения.

Сред обсъдените от двамата президенти теми е била и възможността за откриване на директна авиолиния между двете държави.

"Взаимоотношенията между България и Индия се коренят далеч в историята. Имаме солидна основа и на нея трябва да изградим едно съвременно партньорство, основано на споделени демократични ценности и ангажимент към глобалния мир и сигурност", каза президентът Рам Нат Ковинд.

Той посочи, че са обсъдили всички аспекти на двустранните отношения, като са препотвърдили ангажимента за разширяване на партньорството в областта на икономиката, отбраната, науката, технологиите, образованието, културата.

Споделяне

Още от България