Индийският вариант на Covid-19 е в България от април

Той е засечен при чуждестранен студент по медицина от Плевен, но уточняването му се е забавило

Индийският вариант на Covid-19 е в България от април

Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) съобщи в четвъртък за първи доказан случай на индийския (делта) вариант на коронавируса у нас. Той е засечен при чуждестранен студент по медицина в Плевен със статут на временно пребиваващ у нас, който се е разболял още в началото на април, но едва сега е потвърдено, че е преболедувал индийския вариант на вируса.

Мъжът е прекарал заболяването сравнително леко и се е лекувал у дома. Здравният министър Стойчо Кацаров изиска допълнителна информация по случая от НЦЗПБ защо уточняването на варианта се е забавило толкова и определи като недопустимо толкова дълго време след вземането на пробата да бъдат публично обявени резултатите от нея. Директорката на центъра проф. Ива Христова от своя страна обясни, че пробата първоначално е докладвана като "неопределена" и не е имало потвърждение от световната база данни, че се касае за делта вариант.

Хронология на случая

По информация от НЦЗПБ на 1 април младият мъж е контактувал със заразено с Covid-19 лице от Северна Ирландия, което е напуснало България. Ректорът на плевенския университет проф. Добромир Димитров обаче съобщи пред БНР, че студентът е контактувал с индийски гражданин, който се е завърнал от Индия в България. Индиецът обаче нямал връзка с университета и не е студент там.

При проявата на първите симптоми, студентът се е изолирал и няма информация да е контактувал с други хора. На 5 април той се изследва за Covid-19, като пробата е взета в университетската болница "Д-р Георги Странски". Веднага след излизането на положителната проба мъжът е поставен под домашна изолация, тъй като е имал леки симптоми и не се е налагало да бъде приет в болница. Той е бил с болки в гърдите, повишена температура и кашлица.
Заболяването при него е протекло без усложнения. По данни от извършеното епидемиологично проучване заразилият се студент е с поставена на 24 февруари първа доза от ваксината на AstraZeneca.

На 21 април плевенската болница изпраща 20 случайно подбрани проби за секвениране в НЦЗПБ. Сред пробите е и тази на студента. Тя е секвенирана на 5 май, като данните веднага са депозирани в международната генна банка GISAID. Проведеният геномен анализ не е показал принадлежност към познатите генетични линии. След депозирането ѝ в международната генна банка GISAID и повторен филогенетичен анализ проведен през месец юни, се е установило, че секвенцията се класифицира като "вариант на безпокойство" B.1.617.2 (делта), познат още като индийски вариант. До 16 юни не е било ясно, че пробата е от т.нар. индийски вариант. По повод упрека на министър Кацаров проф. Христова обясни пред БНР, че случаят е съобщен на сайта на центъра като "неопределен" още на 10 май, но при липса на информация в световната база данни е нямало как да знаят за какъв щам се касае. "Т.е. тук става дума за ъпдейт на информацията за определителите, които ползваме, за да можем да го класифицираме", посочи тя.

Ректорът на университета разказа пред БНР, че в момента студентът по медицина провежда преддипломният си стаж в Плевен. "Това е опитен колега, който има сериозни медицински познания вече. Това се е случило на 5 април т.г. - преди два месеца и половина. Най-вероятно се е заразил от контакт с индийски гражданин, който се е завърнал от Индия в България. Този гражданин няма връзка с университета, не е наш студент", разказа той. По думите му няма данни за заразени студенти и преподаватели, които са били в контакт със заразения. През месеците април и май от област Плевен са секвенирани общо 34 проби, в които не е открит друг случай на B.1.617.2 (делта). НЦЗПБ продължава да наблюдава разпространението на коронавируса в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве. 

В момента доминиращия вариант в страната е британският. За индийския (делта) вариант се знае, че се разпространява по-бързо от първоначалния и от британския вариант. В момента индийският вариант доминира във Великобритания, така както британският през есента на миналата година. Въпрос на време е индийският вариант да се разпространи силно в Европа, в това число и в България, като характерното за него е, че ваксините са по-слабо ефективни, но все пак защитават.

Министерството на здравеопазването призовава гражданите да се ваксинират срещу коронавируса, защото ваксините са единственото средство за предпазване от вариантите на коронавируса. Колкото повече са ваксинираните хора, толкова по-малка е вероятността за следваща вълна в страната.

Под 1% от пробите са положителни, 8 области без Covid

У нас през последното денонощие бяха регистрирани нови 95 случая на коронавирус при направени 12 171 теста, като делът на положителните проби е 0.8%.

В осем области в страната няма установен нито един нов случай. Това са областите Добрич, Кърджали, Разград, Силистра, Смолян, Хасково, Шумен и Ямбол.

Най-много нови случаи има в София -17, следват областите Софийска и Пазарджик - по 9, Бургас и Варна - по 8, Видин - 7, Пловдив - 6, Монтана и Благоевград - по 4, Перник, Плевен, Кюстендил, Стара Загора - по 3, Търговище, Габрово, Враца и Ловеч - по 2, Русе,Велико Търново и Сливен - по 1.

Така броят на потвърдените случаи в страната от началото на пандемията достигна 420 749, от които 10 757 са активни.

За лечение в болница са настанени 1954 души, като от тях 227 се в интензивни отделения.

За последното денонощие битката с болестта са загубили 25 души, с което жертвите на коронавируса достигат 17 957.

Излекуваните са 1064 души, с които оздравелите от началото на пандемията стават 392 035.

В сряда в България са поставени 17 626 дози от ваксините срещу Covid-19. Така по една доза са получили 1 619 744, а по две – 724 218 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как да се подходи с новата детска болница?