Индийският вариант на коронавируса е открит при индийски студенти в Белгия

Индийският вариант на коронавируса е открит при индийски студенти в Белгия

Така нареченият индийски вариант на коронавируса е засечен за първи път в Белгия при група студенти, пристигнали този месец от Индия с прекачване на парижкото летища "Роаси", предаде Франс прес, като се позова на белгийски официален източник.

От канцеларията на комисаря към белгийското правителство, отговарящ за борбата с коронавируса, Педро Факон, потвърдиха за АФП съобщения на медии и на белгийски експерти.

Общо 20 индийски студенти са с положителен тест за новия вариант и са под карантина във фламандските градове Алст и Льовен, където пристигнали в средата на месеца, за да преминат обучение за санитари.

Според специалисти те са станали жертва на "свръхразпространител", вероятно в самата група, по време на пътуването с автобус от района на Париж до Белгия.

От пристигането си заразените студенти се намират под строга карантина. С т.нар. индийски вариант са заразени 20 от общо 43-ма студенти, каза Еманюел Андре от Католическия университет в Льовен.

ЕС не разполага с данни, че индийският щам на вируса е по-заразен или че предизвиква по-тежко боледуване. Това заяви днес говорител на Европейската комисия.

Той отбеляза, че Съветът на ЕС е въвел през февруари последните препоръки, свързани с противодействието на пандемията и свободата на движение. По неговите думи препоръките предвиждат възможност за въвеждане на допълнителни ограничения за пътуванията от държави, където епидемията е в разгара си.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус